Άρθρο 6 - Άδεια γάµου και γεννήσεως τέκνου

Εργαζόµενοι και εργαζόµενες που συνάπτουν γάµο, δικαιούνται να πάρουν άδεια γάµου πέντε (5) εργάσιµων ηµερών µε αποδοχές η οποία δεν συµψηφίζεται µε την ετήσια κανονική άδεια που προβλέπεται από τον Α.Ν. 539/45. Σε περίπτωση γεννήσεως τέκνου ο πατέρας δικαιούται µία µέρα άδεια µε αποδοχές για κάθε τέκνο.

Άρθρο 7 - Άδεια µητρότητας

Η συνολική διάρκεια της άδειας µητρότητας ορίζεται σε δεκαπέντε (16) εβδοµάδες. οκτώ (8) εβδοµάδες θα χορηγούνται υποχρεωτικά πριν από την πιθανή ηµεροµηνία τοκετού και οι υπόλοιπες οκτώ (8) µετά τον τοκετό. Σε περίπτωση που ο τοκετός πραγµατοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της αδείας θα χορηγείται υποχρεωτικά µετά τον τοκετό, ώστε να  εξασφαλίζεται χρόνος συνολικής άδειας δεκάξι (16) εβδοµάδων. Ο χρόνος αυτής της αδείας αµείβεται σύµφωνα µε τις προβλεπόµενες για το θέµα αυτό διατάξεις.

Άρθρο 8 - Γονική άδεια ανατροφής

1. Γονέας εργαζόµενος σε επιχείρηση ή εκµετάλλευση που απασχολεί τουλάχιστον πενήντα (50) άτοµα, εάν: α) έχει συµπληρώσει ένα (1) χρόνο εργασίας στον ίδιο χρόνο εργασίας στον ίδιο εργοδότη και β) ο άλλος γονέας εργάζεται έξω από την κατοικία τους, δικαιούται να λάβει γονική άδεια ανατροφής του παιδιού, µετά την λήξη της άδειας µητρότητας µέχρις ότου το παιδί συµπληρώσει ηλικία τριών ετών (3).

Άρθρο 6 - Ετήσια άδεια µε αποδοχές

Από 1.1.2000 εργαζόµενοι που έχουν συµπληρώσει υπηρεσία 10 ετών στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσία 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη και µε οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δικαιούνται άδεια 30 εργάσιµων ηµερών, αν εφαρµόζεται σύστηµα εξαήµερης εβδοµαδιαίας εργασίας ή 25 εργάσιµων ηµερών, αν εφαρµόζεται σύστηµα πενθήµερης εβδοµαδιαίας εργασίας.

Άρθρο 8 - Άδεια φροντίδας υιοθετηµένων παιδιών

Το δικαίωµα διακοπής της εργασίας ή καθυστερηµένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της µητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα των παιδιών σύµφωνα µε το άρθρο 9 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. του 1993, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιών ηλικίας έως έξι ετών.