Έτος
2009
Νόμος / διάταξη που αφορά
Ν 3500/2006

 

Σήμερα ημέρα Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009 και ώρα 11:00 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης συνήλθε σε συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, ο Αντιπρόεδρος Νέστορας Κουράκης και τα μέλη Εύη Δεμίρη, Ίρις Αυδή- Καλκάνη, Κωνσταντίνος Τσουράκης, Κωνσταντίνος Αποστολάς. Απών ο Γιάννης Παπακώστας.

Α. Iστορικό-Νομική θεμελίωση

1. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κατά τη σημερινή συνεδρίαση ασχολήθηκε με την από της εταιρείας με την επωνυμία ANTENNA TV Α.Ε., ιδιοκτήτριας του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού με διακριτικό τίτλο ΑΝΤΕΝΝΑ ενδεχομένη παραβίαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας.

2. Η συζήτηση της υποθέσεως πραγματοποιήθηκε την 21η Ιουλίου 2009.

3. Το Συμβούλιο έλαβε υπόψη του τις ακόλουθες διατάξεις:

Ι. Το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος της Ελλάδας, κατά το οποίον η ραδιοφωνία υπάγεται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους, ενώ ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως ο νόμος ορίζει.

II. Το άρθρο 9 παρ. 2 του Π.Δ/τος 77/2003, κατά το οποίο τα πρόσωπα που αναφέρονται στις εκπομπές πρέπει να απολαμβάνουν δίκαιης, ορθής και αξιοπρεπούς συμπεριφοράς και δεν επιτρέπεται η προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της αξιοπρέπειάς τους.

ΙΙΙ. Το άρθρο 3 παρ. 1 του Π.Δ/τος 77/2003, κατά το οποίο η τηλεόραση πρέπει να αναγνωρίζει και να σέβεται εμπράκτως τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων και να υπερασπίζεται την ελευθερία μεταδόσεώς τους, ενώ οι διαφορετικές απόψεις πρέπει να παρουσιάζονται έγκαιρα και με ίσους όρους.

IV. Το άρθρο 4 παρ. 1 στοιχ. β και ε του Ν. 2863/2000, κατά το οποίον το ΕΣΡ ελέγχει την τήρηση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας και επιβάλλει τις από το άρθρο 4 παρ. 1 του Ν. 2328/1995 προβλεπόμενες κυρώσεις.

Β. Αιτιολογικό

Εκ των στοιχείων του φακέλου, των ενώπιον του Συμβουλίου τούτου εξηγήσεων του εκπροσώπου του τηλεοπτικού σταθμού με τον διακριτικό τίτλο ΑΝΤΕΝΝΑ, του υποβληθέντος υπομνήματος και της παρακολουθήσεως από μαγνητοταινία της εκπομπής «Αξίζει να το δεις» της 9.4.09 προέκυψαν τα ακόλουθα: Σήμανση: 2ης κατηγορίας (κατάλληλο, επιθυμητή η γονική συναίνεση). Διάρκεια επεξήγησης: 22 δευτερόλεπτα.

Διάρκεια σήμανσης στην αρχή του προγράμματος : 2 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα. Διάρκεια σήμανσης μετά από κάθε διακοπή : 1 λεπτό και 43 δευτερόλεπτα. Τατιάνα Στεφανίδου: Χαίρετε κυρίες και κύριοι, καλό σας μεσημέρι. Σήμερα, για δεύτερη μέρα, αποφασίσαμε να φιλοξενήσουμε στην εκπομπή τη Νατάσσα, 21 ετών, και τη μητέρα της τη Σοράντα. Από χθες, όσοι παρακολουθήσατε την εκπομπή πήρατε μια γεύση, της πραγματικά τραγικής, θλιβερής ζωής που έχουν ζήσει αυτές οι δύο γυναίκες και το αγοράκι, γιατί έχει και έναν αδερφό 13 ετών, μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον. Όπως καταγγέλλει η μικρή κυρίως, γιατί η Νατάσσα πήρε την πρωτοβουλία να βγάλει τη μητέρα της από αυτό το βαθύ πηγάδι της κακοποίησης, γιατί αισθάνομαι ότι η μητέρα, από ένα σημείο και έπειτα, είναι και ξένη στη χώρα μας, Έλληνας ο πατέρας, Έλληνας Ελληνάρας, το λέω, θυμώνετε, παίρνατε και βρίζατε χθες, να βρίζετε όσο θέλετε. Ελληνάρας ο πατέρας, και το λέω γιατί λόγω της ξενοφοβίας που αναπτύσσεται αυτές τις ημέρες, της διάθεσης που υπάρχει απέναντι στους ξένους λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας, να τα λέμε όλα, καλοί και κακοί υπάρχουν παντού. Λοιπόν, το κοριτσάκι δεν άντεχε άλλο να βλέπει τη μητέρα του να κακοποιείται με αυτό τον τρόπο. Δεν άντεχε άλλο το ξύλο, αισθανόταν ότι κάποια στιγμή θα τη σκοτώσει από το ξύλο τη μαμά της, δεν άντεχε άλλο την κατάσταση αυτή στο σπίτι, όταν ήταν μικρή τη χτυπούσε πολύ και εκείνη, την έβαζε να γονατίζει μπροστά στα πόδια του να του λέει την προπαίδεια, απ’ ό,τι μας έλεγε χθες (το κορίτσι ξεσπάει για κλάματα) «αχ μωρό μου, έλα ψυχή μου, έλα αγάπη μου»

«έλα και σήμερα μου ήρθες γελαστή, μου ήρθες, είχες αναθαρρήσει, μωράκι μου όλα θα περάσουν, θα τα καταφέρουμε. Λοιπόν θα πάμε σε ένα διαφημιστικό διάλειμμα και θα πούμε τα υπόλοιπα σε λίγο. Θα παρουσιάσω και τις εκλεκτές καλεσμένες μου σε λίγο».

Μετά τις διαφημίσεις

Η Νατάσσα και η μητέρα της η Σοράντα είναι κοντά μας, θύματα κακοποίησης ενδοοικογενειακής βίας. Η Νατάσσα είναι εδώ προσπαθώντας να σώσει τη μητέρα της και τον εαυτό της από τον εφιάλτη αλλά και το 13χρονο αδερφό της. Είναι εδώ για να σώσει και άλλες μητέρες και άλλα παιδιά. Είναι εδώ γιατί μέσα από τη δική της προσωπική ιστορία, μπορούμε να ενημερώσουμε το κοινό με αυτή την εξαιρετικά τραγική, δυνατή αν θέλετε επικοινωνιακά μαρτυρία, για το τι πρέπει να κάνει, πως πρέπει να συμπεριφερθεί ένα θύμα κακοποίησης. Κοντά μας είναι επίσης η κυρία Έλενα Ράπτη, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη σε τέτοια θέματα, ευχαριστούμε που είστε και σήμερα εδώ

Έλενα Ράπτη: Καλησπέρα, εγώ ευχαριστώ.

Τατιάνα Στεφανίδου: Και η κυρία Δήμητρα Ζάφειρα, κλινική ψυχολόγος. Δήμητρα Ζάφειρα: Καλησπέρα.

Τατιάνα Στεφανίδου: Θα ήθελα για όσους δεν παρακολούθησαν τη χθεσινή εκπομπή, να δούμε ένα βίντεο, να συνοψίσουμε την ιστορία των δύο γυναικών που φιλοξενούμε, και έχω δώσει το λόγο μου, ότι θα παλέψω και θα κάνω τα πάντα και θα παλέψω ενάντια σε κάθε αντιξοότητα και κάθε γραφειοκρατία. Στη Θεσσαλονίκη συναντήσαμε ανθρώπους. Επικοινωνήσαμε με τον Δήμο, συναντήσαμε ανθρώπους, τις έβαλαν στον ξενώνα πριν βγουν στην εκπομπή, διαφορετικά θα διέτρεχαν πολύ σοβαρό κίνδυνο. Όταν χτυπήσαμε την πόρτα του Υπουργείου εδώ, αυτή τη φορά συναντήσαμε πράγματα τα οποία θα συζητήσουμε στη συνέχεια. Πράγματα για τα οποία αμφιβάλλω, αν ο Υπουργός, ο κύριος Αβραμόπουλος, είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος σε τέτοια θέματα, το έχει αποδείξει εδώ και χρόνια, έχει λάβει γνώση. Πάμε να δούμε το βίντεο.

Δημοσιογράφος της εκπομπής: Η δραματική της εξομολόγηση συγκλόνισε. Η Νατάσσα μίλησε ανοιχτά για τον Γολγοθά που βίωνε η μητέρα της. Για χρόνια έπεφτε σχεδόν καθημερινά θύμα κακοποίησης από τον ίδιο της τον πατέρα. Νατάσσα: Πρέπει κάποια στιγμή στη ζωή της να ευτυχήσει. Δεν μπορώ άλλο να τη βλέπω δυστυχισμένη, να κλαίει συνεχώς. Νοιώθω σαν να πνίγομαι μέσα στον ίδιο μου τον εαυτό και δεν μπορώ άλλο, φοβάμαι για τη μαμά μου. Δεν μπορώ. Μεγάλωσα βλέποντάς το συνεχώς, να της φωνάζει, να τη χτυπάει και εγώ να κάθομαι εκεί σε μια γωνιά και να κοιτάζω και να μην μπορώ να κάνω κάτι. Δημοσιογράφος της εκπομπής: Η 20χρονη κοπέλα, αποφασισμένη να βοηθήσει τη μητέρα της, δημοσιοποίησε την τραγική του ιστορία μέσω της εκπομπή και οι περιγραφές της σόκαραν.

Νατάσσα: Μπορεί και να μην έχει τσιγάρα και να την χτυπήσει. Δημοσιογράφος της εκπομπής: Ο τρόμος, ο εξευτελισμός και η βία κυριαρχούσαν στις ζωές τους. Η Νατάσσα μάλιστα στην προσπάθειά της να σώσει τη μητέρα της φωτογράφισε την κακοποίησή της. Ο αυταρχικός πατέρας δεν δίσταζε να χτυπά και τη ίδια ακόμα και για ασήμαντες αφορμές.

Νατάσσα: Όταν ήμουν παιδί, με χτυπούσε για τα μαθήματα του σχολείου και με χτυπούσε άσχημα.

Τατιάνα Στεφανίδου: Για τα μαθήματα του σχολείου; Δηλαδή αν δεν έφερνες καλό βαθμό;

Νατάσσα: Με εξέταζε και όποτε έκανα λάθος, χαστούκι. Είχα πάει μια φορά στο σχολείο με σημάδια στο μάγουλό μου, λες και με είχαν γδάρει. Τατιάνα Στεφανίδου: Είχε καταλάβει κανείς ότι σε χτυπούσε ο πατέρας, στο σχολείο;

Νατάσσα: Με είχε δει η δασκάλα μου, με ρώτησε, της είχα πει ότι έπεσα. Δημοσιογράφος της εκπομπής: Ο φόβος είχε φωλιάσει και στην ψυχή του μικρού αδερφού της, ο οποίος δεν τολμούσε να βγει από το δωμάτιό του. Νατάσσα: Δεν μιλάει και αυτό είναι που εμένα με φοβίζει περισσότερο, κλείνεται στον εαυτό του.

Δημοσιογράφος της εκπομπής: Αν και σύμφωνα με τη Νατάσσα, αποδέκτης της βίας του πατέρα της ήταν κυρίως η μητέρα της, το γεγονός αυτό την οδηγούσε στην απελπισία.

Νατάσσα: Δεν αντέχω. Συμπεριφέρεται σαν να είναι ζώο. Για όλα φταίει η μαμά μου. Αν δεν υπάρχουν λεφτά για το νοίκι φταίει η μαμά μου. Αν δεν υπάρχουν τσιγάρα φταίει η μαμά μου. Αυτός τι κάνει; Πολλές φορές νοιώθω ένοχη που υπάρχω. Πολλές φορές νοιώθω ότι φταίω εγώ που η μαμά μου περνάει όλα αυτά. Γιατί αν δεν είχα γεννηθεί, η μαμά μου δεν θα περνούσε αυτά, δεν θα ήταν μαζί του. Κάθεται μαζί του μόνο και μόνο γιατί γεννήθηκα εγώ και ο αδερφός μου.

Δημοσιογράφος της εκπομπής: Η κατάσταση αυτή είχε μεταμορφώσει το κορίτσι σε μια φοβισμένη ύπαρξη. Με δάκρυα στα μάτια ισχυρίζεται πως δεν θα ήθελε ούτε να παντρευτεί ούτε και να φτιάξει τη δική του οικογένεια.

Νατάσσα: Δεν θέλω να παντρευτώ ούτε να κάνω παιδιά. Δεν μου αρέσουν οι άντρες εξαιτίας του πατέρα μου. Ούτε παιδιά θέλω να κάνω γιατί σκέφτομαι ότι, αν κάνω παιδιά, αν παντρευτώ και μου συμπεριφέρεται και μένα ο άντρας μου έτσι, δεν θέλω. Δημοσιογράφος της εκπομπής: Με τη βοήθεια της εκπομπής, η μητέρα και τα δύο παιδιά της, κατάφεραν να βρουν καταφύγιο στη Στέγη κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παρέμβαση του Αντιδημάρχου Αστέριου Δεληγιάννη. Αστέριος Δεληγιάννης: Οι άνθρωποι αυτοί, η οικογένεια αυτή, η μητέρα με τα δύο παιδιά, θα φιλοξενηθούν άμεσα στη Στέγη κακοποιημένης γυναίκας που διατηρούμε για αυτές τις περιπτώσεις, και θα τους παρέχουμε και την στέγαση και τα γεύματα και οποιαδήποτε άλλη φιλοξενία και θα βοηθήσουμε και τους ανθρώπους αυτούς να σταθούν στα πόδια τους.

Δημοσιογράφος της εκπομπής: Σήμερα η Σοράντα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Ζητά μια θέση εργασίας, ώστε να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς και να συντηρήσει τα δυο παιδιά της, που τη στηρίζουν καθημερινά και της χαρίζουν την αγάπη τους.

Τέλος βίντεο.

Τατιάνα Στεφανίδου: Νατάσσα, νομίζω ότι μέσα από όλα έχεις ζήσει αλλά και με τη γενναιότητα που έδειξες, έχοντας τη διάθεση και το σθένος να σώσεις τη μαμά από αυτή την κατάσταση, γιατί η μαμά, αισθάνομαι, ότι αν εσύ δεν μεγάλωνες να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου, να βοηθήσεις όλη την οικογένεια και σένα και τη μαμά και τον αδερφό σου, μπορεί να ήταν ακόμα εκεί, είναι αλήθεια; Ναι λέει, γατί; Γιατί θα ήταν εκεί πιστεύεις η μαμά;

Νατάσσα: Από φόβο. Μα και τόσο καιρό που είναι μαζί του από φόβο είναι. Τατιάνα Στεφανίδου: Τι φοβάσαι, τι φοβάσαι από αυτόν τον άνθρωπο. Σοράντα: Με απειλούσε συνέχεια να με σκοτώσει.

Τατιάνα Στεφανίδου: Να σε σκοτώσει. Φοβάσαι και για τα παιδιά σου; Σοράντα: Ναι.

Τατιάνα Στεφανίδου: Πόσο καιρό σκεφτόσουνα να κάνεις αυτή την κίνηση. Τι σκέψεις έχουνε περάσει από το μυαλό σου όταν βλέπεις τον πατέρα σου να χτυπάει τη μητέρα σου, θέλω να πω ότι, οι φωτογραφίες που βλέπετε τραβήχτηκαν από τη μικρή, τη Νατάσσα, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν ξέρω αν έχεις δει και άλλες φορές την εκπομπή, την έχεις δει;

Νατάσσα: Την παρακολουθώ.

Τατιάνα Στεφανίδου: Οι θύτες, οι δράστες, οι άνθρωποι που κακοποιούν μετά συνήθως βγαίνουν και λένε «εντάξει μωρέ, δυο σφαλιάρες της έδωσα» ή «εγώ; Εγώ κακοποιώ τη γυναίκα μου, εγώ δεν σήκωσα ποτέ χέρι ποτέ». Μα σε όλες τις περιπτώσεις που έχουμε βγάλει έχουν την ίδια αντίδραση «ε, και που της έριξα δυο σφαλιάρες». Το κοριτσάκι λοιπόν κάποια στιγμή, την ώρα που ο πατέρας χτύπαγε άσχημα τη μητέρα, έβγαλε το κινητό της τηλέφωνο και τον φωτογράφισε. Που ήσουν εκείνη την ώρα όταν φωτογράφιζες τον πατέρα σου;

Νατάσσα: Στην κουζίνα.

Τατιάνα Στεφανίδου: Είχες την πόρτα μισάνοιχτη, ήσουν κρυμμένη; Νατάσσα: Είναι κουζίνα με σαλόνι μαζί και πήγα στην άκρη, γιατί αυτός όταν τρελαίνεται δεν βλέπει τίποτα άλλο παρά μόνο πως θα την χτυπήσει, που θα την χτυπήσει, και είπα θα βγάλω φωτογραφίες, δεν μπορώ άλλο.

Τατιάνα Στεφανίδου: Για να έχω μία απόδειξη.

Νατάσσα: Ναι.

Τατιάνα Στεφανίδου: Φοβήθηκες την ώρα που τις τράβαγες;

Νατάσσα: Όχι.

Τατιάνα Στεφανίδου: Είχες θυμό εκείνη την ώρα;

Νατάσσα: Ναι, ναι.

Τατιάνα Στεφανίδου: Τέλος πάντων ήθελες να τον χτυπήσεις, ήθελες να τον σταματήσεις; Έχεις προσπαθήσει ποτέ να μπεις μπροστά, σε έχει χτυπήσει κι εσένα; Νατάσσα: Έχω μπει μπροστά.

Τατιάνα Στεφανίδου: Σε έχει χτυπήσει κι εσένα;

Νατάσσα: Όχι.

Τατιάνα Στεφανίδου: Χτυπάει μόνο τη μαμά;

Νατάσσα: Μόνο τη μαμά ναι.

Δήμητρα Ζάφειρα: Αυτή η κίνηση, κυρία Στεφανίδου, είναι το πρώτο σημάδι ταυτότητας της Νατάσσας, το πρώτο σημάδι ταυτότητας, το γεγονός ότι μπόρεσε να πει όχι άλλο, το γεγονός ότι αποφάσισε να σπάσει το φαύλο κύκλο της βίας, του φόβου, της ενοχής και του θυμού, είναι η πρώτη προσδιοριστική πράξη του εαυτού της. Και επιτρέψτε μου να πω, και μπορεί να σας ακούγεται τρομερά οξύμωρο και αντιφατικό, ότι με αυτή την κίνηση δεν προστάτεψε μόνο τη μητέρα της, μόνο τον αδερφό της ή και την ίδια, προστατεύει και τον ίδιο τον πατέρα της από τον κακό του εαυτό, με την κοινοποίηση επίσης, από την κακοποιητική του συμπεριφορά γιατί λέει «όχι άλλο». Βάζει όριο και το όριο είναι προστασία.

Έλενα Ράπτη: Έχει γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα κυρία Στεφανίδου και γι’ αυτό θέλω να πω στη Νατάσσα και τη μητέρα της ότι πλέον δεν πρέπει να νοιώθουν φόβο. Τον εφιάλτη που έζησαν τον έχουν βάλει στην άκρη, πλέον φιλοξενούνται σε έναν ιδιαίτερα ασφαλή χώρο και θα μου επιτρέψετε να συγχαρώ τον κύριο Δεληγιάννη για την άμεση παρέμβαση και πρωτοβουλία του, η οικογένεια έμεινε δεμένη, βρίσκεται σε αυτό το χώρο ώστε να μπορέσει πλέον να απομακρυνθεί από τον δράστη και από τις συνέπειες της κακοποιητικής συμπεριφοράς του, γιατί παρόλο που δεν έχουν παντρευτεί, η βία που υφίσταται ένα ζευγάρι, μια οικογένεια, σε ό,τι αφορά το νόμο για την ενδοοικογενειακή βία, όλες οι διατάξεις μπορούν να προστατεύσουν τα συγκεκριμένα άτομα και τη μητέρα προς τη οποία κατευθύνεται, η οποία ουσιαστικά εισπράττει τη βία, αλλά και την κόρη, ακόμα και αν δεν την χτυπάει σήμερα ο πατέρας, διότι η βία απαγορεύεται ακόμα και όταν τελείται ενώπιον των παιδιών. Είναι εξίσου τραυματική.

Τατιάνα Στεφανίδου: Να ρωτήσω κάτι. Έπινε ο πατέρας, δηλαδή ήταν υπό την επήρεια ουσιών.

Νατάσσα: Όχι, όχι όταν τα έκανε ήταν…

Τατιάνα Στεφανίδου: Ήταν νηφάλιος, αυτό είναι ακόμα χειρότερο, είναι ακόμα μεγαλύτερο το έγκλημα. Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από ουσίες από αλκοόλ, οι οποίοι εκεί χάνουνε το μέτρο, εδώ δεν υπάρχει τίποτα, τι, γύρναγε από τη δουλειά και αποφάσιζε τι, να εκτονώσει το θυμό του, τι; Νατάσσα: Πολλές φορές ερχόταν και είχε νεύρα χωρίς να ξέρουμε γιατί, ερχόταν από κάπου και είχε νεύρα, και μπορεί η μαμά μου να έβηχε και να έβριζε. Έλενα Ράπτη: Είναι το εύκολο θύμα, ο εύκολος τρόπος να ξεσπάσει. Τατιάνα Στεφανίδου: Έβριζε και εσάς; Έβριζε και εσένα και τον αδερφό; Νατάσσα: Μερικές φορές, κυρίως τη μητέρα μου.

Τατιάνα Στεφανίδου: Την χτύπαγε συχνά;

Νατάσσα: Το τελευταίο διάστημα ναι.

Τατιάνα Στεφανίδου: Το τελευταίο διάστημα πιο πολύ;

Νατάσσα: Ναι.

Τατιάνα Στεφανίδου: Ίσως γι’ αυτό έσκασες και δεν άντεχες άλλο και ήθελες να την σώσεις. Γύρναγε κάθε μέρα από τη δουλειά και άρχιζε να την χτυπά έτσι ξαφνικά;

Νατάσσα: Βρίσκει λόγους.

Τατιάνα Στεφανίδου: Γιατί την χτυπάτε τη γυναίκα σας κύριε; Πατέρας: Εκπλήσσομαι κυρία Στεφανίδου.

Τατιάνα Στεφανίδου: Εκπλήσσεστε.

Πατέρας: Εκπλήσσομαι όχι από τη σύζυγό μου, από την κόρη μου. Νοιώθω ότι προδόθηκα από το ίδιο μου το παιδί. Με πήρατε, σήμερα το έμαθα, με πήρατε τηλέφωνο. Έχω πει ναι και αυτό είναι τους τελευταίους 4-5 μήνες. Τατιάνα Στεφανίδου: Τι ναι;

Πατέρας: Ναι, είχα, ξέσπασα, δεν θα σας πω όχι, αλλά όπως τα λέτε, όχι όχι δεν το δέχομαι.

Τατιάνα Στεφανίδου: Ένα λεπτό συγγνώμη. Την χτυπούσατε λοιπόν τη σύζυγό σας;

Πατέρας: Αυτό είναι χτύπημα, χτύπημα βλέπετε, που σήκωσα χέρι; Κοιτάξτε. Σήκωσα χέρι, ναι κυρία μου. Σήκωσα δεν θα το πάρω πίσω, όχι γιατί έχετε τις αποδείξεις, και πριν τις βγάλετε το είπα και το πρωί στον συνεργάτη σας. Ναι. Τατιάνα Στεφανίδου: Χτυπήσατε λοιπόν τη σύζυγό σας. Από εκεί και πέρα πιστεύετε ότι μεγαλύτερο έγκλημα υπάρχει, γιατί το επόμενο βήμα είναι να την σκοτώσετε.

Πατέρας: Το μεγαλύτερο έγκλημα, νομίζω, για μένα είναι αυτό που έκανε η σύζυγός μου και ιδίως η κόρη μου. Το μεγαλύτερο έγκλημα που κάνανε ήτανε αυτό. Τατιάνα Στεφανίδου: Ποιο ήταν το έγκλημά τους δηλαδή ότι..; Για περιγράψτε το. Πατέρας: Να βγούνε στην τηλεόραση. Να σας πω κάτι, εγώ έφυγα και ας με διαψεύσουνε, τη Δευτέρα το βράδυ έφυγα από Θεσσαλονίκη για να έρθω εδώ κάτω για δουλειά. Φύγαμε όμορφα και ωραία. Μάλιστα με αγκαλιάσανε και με φιλήσανε «μπαμπά καλό ταξίδι, Κώστα καλό ταξίδι». Και δυο μέρες είχαμε επικοινωνία « γεια σου Κώστα, γεια σου Χριστίνα, γεια σας τι κάνετε». Και από χτες στις πεντέμισι έξι η ώρα τα τηλέφωνα είναι απενεργοποιημένα.

Τατιάνα Στεφανίδου: Σας τρέμουνε κύριε γι’ αυτό σας φίλησαν. Σας τρέμουνε. Ήρθαν εδώ στην εκπομπή δύο πλάσματα τα οποία με κοιτούσαν στα μάτια και έκλαιγαν. Τρέμανε από το φόβο τους καταλαβαίνετε τι σας λέω; Πατέρας: Σε παρακαλώ πολύ τώρα, σε παρακαλώ πολύ θα μου πεις εσύ τώρα, να σου πω κάτι;

Τατιάνα Στεφανίδου: Τρέμουν από το φόβο τους καταλαβαίνετε τι σας λέω, είστε άρρωστος κύριε; άρρωστος άρρωστος είσαι.

(μιλούν ταυτόχρονα, δεν ακούγονται καθαρά τα λόγια του πατέρα) Πατέρας: …που θα με πεις εμένα, θα περάσει το δικό σου;

Τατιάνα Στεφανίδου: Είστε ένας άρρωστος άνθρωπος αυτός είστε, ο οποίος χρειάζεστε ψυχολόγο και ψυχίατρο για να σας βοηθήσει. Αυτό είστε. Πατέρας: κουβαλάς και παίζεις με τον πόνο

Τατιάνα Στεφανίδου: Με τον πόνο παίζω, με τον πόνο;

Πατέρας: Ναι.

Τατιάνα Στεφανίδου: Δεν ντρέπεστε που το έχετε σακατέψει (δείχνει την κόρη) τη γυναίκα σας και αυτό το παιδί το έχετε καταστρέψει, δεν ντρέπεστε; Πατέρας: Εγώ το έχω καταστρέψει, εσύ καταστρέφεις το παιδί και τη γυναίκα. Εσύ τους καταστρέφεις με αυτές τις κωλοεκπομπές σου.

(το κορίτσι κλαίει με λυγμούς)

Τατιάνα Στεφανίδου: Φαίνεται καλά ποιος είστε και τι είστε από την επικοινωνία που έχετε σήμερα.

Πατέρας: Ορίστε; Δεν σας πήρα, εσείς με πήρατε 17 φορές σήμερα, εγώ δεν σας πήρα τηλέφωνο.

Τατιάνα Στεφανίδου: Όχι κύριε, πριν είπατε ότι δεν σας πήραμε κανένα τηλέφωνο

Πατέρας: Θα πέσω πολύ χαμηλά

Τατιάνα Στεφανίδου: Κανένα τηλέφωνο δεν σας πήραμε είπατε κύριε και δεν σας πήραμε διότι δεν θέλαμε να το κάνουμε reality το θέμα, μας πήρατε το πρωί τηλέφωνο μόνος σας. Και επειδή πήρατε μόνος σας οφείλαμε να σας βγάλουμε στον αέρα.

Πατέρας: Λέτε ψέματα.

Τατιάνα Στεφανίδου: Εσείς ψεύδεστε.

Πατέρας: Στο κινητό μέσα είναι

Τατιάνα Στεφανίδου: Πήρατε 10 το πρωί και έχουμε καταγράψει την κλήση. Ντροπή σας να ψεύδεστε. Ντροπή σας.

Πατέρας: Χέστηκα άμα, χέστηκα.

Τατιάνα Στεφανίδου: Κλείστε το τηλέφωνο.

Έλενα Ράπτη: Κυρία Στεφανίδου, είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να αντιληφθεί την κατάσταση

Νατάσσα: Έτσι κάνει, έτσι κάνει, λέει πάντα ότι οι υπόλοιποι λένε ψέματα, έτσι κάνει, όλους τους βρίζει.

Δήμητρα Ζάφειρα: Και δεν αντιλαμβάνεται και την ευκαιρία που του δίνεται, η τελευταία ευκαιρία, όχι να συνδιαλέγει με τη σύζυγό του, με τον εαυτό του τον ίδιο. Είναι η τελευταία του ευκαιρία, αυτή τη στιγμή του δίνεται ευκαιρία. Τατιάνα Στεφανίδου: Καταρχήν ο άνθρωπος αυτός με το που πήρε έδειξε τον χαρακτήρα του. Έχει ένα παιδί εδώ να τρέμει ολόκληρο, δεν αντιλαμβάνεται την ευθύνη του. Υπάρχει παιδί στον κόσμο που να τρέμει, να φοβάται τόσο και να λέει ότι «τρέμω τον πατέρα μου» και να το έχεις μεγαλώσει με αγάπη; Εδώ είναι η απόδειξη, στο στούντιο, δίπλα μου κάθεται. Εδώ είναι η απόδειξη. Μαζί σου μεγάλωσε αυτό το παιδί, αυτό το παιδί που κλαίει και σε τρέμει, μαζί σου μεγάλωσε. Μαζί σου, το παιδί που σε τράβηξε φωτογραφία να χτυπάς τη μάνα του. Μαζί σου μεγάλωσε.

Έλενα Ράπτη: Και τώρα τις κατηγορεί ότι αυτές διαπράττουν έγκλημα που έφυγαν. Δεν τον ενημέρωσαν ότι δεν θα μείνουν άλλο ώστε να μπορεί όποτε θέλει να ξεσπάει τα νεύρα του επάνω στη μητέρα της Νατάσσας.

Τατιάνα Στεφανίδου: Όφειλαν να τον ενημερώσουν δηλαδή.

Έλενα Ράπτη: Για αυτό συζητώντας νωρίτερα και με τη Νατάσσα μου είπε, ότι πολλές φορές ένοιωθε με τη συμπεριφορά του σαν να τιμωρούσε τη μητέρα της γιατί είχε πει κάτι, είχε κάνει κάτι ή είχε παραλείψει να κάνει κάτι. Δεν υπάρχει λόγος σαφής, δεν μπορεί να βρεθεί κάποια συγκεκριμένη δικαιολογία. Κάθε φορά ξεσπάει τα νεύρα του πάνω στη μητέρα της Νατάσσας, χωρίς να υπάρχει δικαιολογία, δεν ξέρει δηλαδή πώς να το αποφύγει. Να μη μιλήσει, έχει φταίξει σε κάτι που έκανε, σε κάτι που παρέλειψε να κάνει; Πώς να αποφύγει αυτό το φαινόμενο μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Έχουν περάσει χρόνια, δεν ήταν το πρώτο περιστατικό. Και έφυγαν για να προστατέψουν τον εαυτό τους και γι’ αυτό θυμώνει. Πρέπει να τις κάνει τώρα να νοιώσουν ένοχες και ίσως να τρομοκρατηθούν περισσότερο.

Νατάσσα: Έτσι κάνει, πάντα έτσι κάνει.

Τατιάνα Στεφανίδου: Δηλαδή τι κάνει;

Νατάσσα: Κάνει φασαρία και όταν η μαμά μου του λέει ότι δεν έχει δίκιο που φωνάζει, τα λέει έτσι ώστε να νοιώθουμε εμείς ότι φταίμε.

Τατιάνα Στεφανίδου: Σας δημιουργεί ενοχές, δηλαδή σας χτυπάει και μετά σας δημιουργεί ενοχές για αυτό που έκανε εκείνος.

Σοράντα: Πολλές φορές εγώ λέω, τον είπα, εγώ κάτσει μαζί σου για τα παιδιά όχι από σένα, για τα παιδιά που κάθομαι μαζί του και μετά με απειλεί «να φύγετε από την Ελλάδα, να φύγει με το αεροπλάνο, να μην κάτσει εδώ. Στην Ελλάδα εγώ θα ψάξει να σε σκοτώσω».

Τατιάνα Στεφανίδου: Θα ψάχνω σε όλη την Ελλάδα να σε σκοτώσω; Έλενα Ράπτη: Σκεφτείτε να μην είχαμε τα πλάνα κυρία Στεφανίδου, ήδη αμφισβήτησε όλα όσα ειπώθηκαν, αμφισβητεί και αυτό που βλέπουμε. Πως μπορεί να αμφισβητηθεί αυτό που βλέπουμε;

Τατιάνα Στεφανίδου: Πάντως επειδή μας παρακολουθεί αυτή την ώρα, καλό είναι να γνωρίζει ότι αν αγγίξει έστω και μία τρίχα αυτών των γυναικών θα πάει μέσα. Έλενα Ράπτη: Ας περάσουμε στις διατάξεις που είναι ευεργετικές. Τατιάνα Στεφανίδου: Να πούμε για τις διατάξεις, πως θα πάει μέσα αυτός ο άνθρωπος κατευθείαν; Για πείτε κυρία Ράπτη λοιπόν τι θα συμβεί. Έλενα Ράπτη: Δεν μπορεί να τις πλησιάσει. Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίσαμε το 2006 για την ενδοοικογενειακή βία, προβλέπεται η απομάκρυνσή του, εφόσον πάνε στην αστυνομία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση που βρίσκονται στον ξενώνα φιλοξενίας δεν μπορεί να τις πλησιάσει, δεν μπορεί. Και αν πάνε στην αστυνομία και καταθέσουν μήνυση εναντίον του, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε στον εργασιακό χώρο, ούτε στο χώρο του σχολείου του μικρού, ούτε στο χώρο εργασίας της Νατάσσας, δεν θα μπορεί να τους πλησιάσει σε καμία περίπτωση. Και έλεγα νωρίτερα στη μητέρα της Νατάσσας ότι αν το είχε, αν το γνώριζε χρόνια πριν, ότι υπάρχει η διάταξη της ποινικής διαμεσολάβησης, ενδεχομένως και να την είχε επιλέξει, γιατί τόσα χρόνια έκανε υπομονή για τα παιδιά της περιμένοντας να συμμορφωθεί. Δεν ήθελε να στείλει στη φυλακή τον πατέρα των παιδιών της. Τατιάνα Στεφανίδου: Ούτε τώρα θέλουν. Διότι κανονικά πρέπει να του κάνουν μήνυση. Και επειδή είναι πατέρας των παιδιών και είναι κόρη του η μικρή το σκέφτονται. Που είναι ο δικηγόρος;

Έλενα Ράπτη: Εάν τις ενοχλήσει, θα κάνουν μήνυση.

Τατιάνα Στεφανίδου: Βεβαίως, βεβαίως. Να πούμε ένα καλό μεσημέρι στον κύριο Αστέριο Δεληγιάννη, Αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής στον Δήμο Θεσσαλονίκης και ένα τεράστιο ευχαριστώ.

Αστέριος Δεληγιάννης: Καλησπέρα κυρία Στεφανίδου, συγχαρητήρια για την εκπομπή σας, η οποία έχει τόσο κοινωνικό χαρακτήρα, να καλησπερίσω τις κυρίες οι οποίες είναι μαζί σας και να πω μια θερμή καλησπέρα στη Νατάσσα και τη μητέρα της. Κοντά σε μας είναι ο μικρός Θανασάκης, τον οποίο τον γνώρισα σήμερα και πρόκειται για εξαιρετικά παιδιά, χθες η Νατάσσα με κατέπληξε, ήτανε και είναι μια ηρωίδα, αλλά και ο μικρός Θανασάκης, δεν ξέρω αν θα τον γνωρίσετε μετά, είναι ένα καταπληκτικό παιδί, ένας πολύ καλός μαθητής από ό,τι μου έλεγε, και εκφράζω την λύπη μου γιατί

Τατιάνα Στεφανίδου: Είναι μαθητής του 18, είναι μαθητής του 18 με αυτό το οικογενειακό περιβάλλον, με αυτή τη βία στο σπίτι και το παιδί είναι μαθητής του 18. ένα καλό παιδί, ένα μελετηρό παιδί που προσπαθεί να είναι σωστός στις υποχρεώσεις του και που πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει το σχολείο του. Ναι κύριε Δεληγιάννη. Αστέριος Δεληγιάννης: Εκφράζω βέβαια τη λύπη μου για αυτό το χαλαρό δεσμό που υπάρχει σήμερα στις οικογένειες, δεσμό που καταλήγει σε βιαιοπραγίες, σε ψυχολογική βία, αλλά και σε εκφράσεις ρατσισμού, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έδειξε αμέσως τα κοινωνικά αντανακλαστικά, όπως συμβαίνει πολλές φορές, γιατί αυτό είναι το καθήκον μας και άμεσα υποδεχθήκαμε τις γυναίκες αυτές μαζί με το μικρό παιδί και ήδη φιλοξενούνται στη στέγη κακοποιημένης γυναίκας και βέβαια θα έχουν και το γεύμα τους, θα έχουν και την προστασία τους, ό,τι βοήθεια μπορούμε να παρέχουμε, χωρίς να υποσχόμαστε βέβαια πράγματα πάρα πολλά, αλλά θα έχουν τουλάχιστον μια ανθρώπινη συμπεριφορά. Θα είμαστε κοντά της μαζί με τις κοινωνικές λειτουργούς. Έλενα Ράπτη: Πρέπει να βρούμε μια δουλειά πρώτα στη Νατάσσα. Τατιάνα Στεφανίδου: Κύριε Δεληγιάννη να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ γι’ αυτό

Νατάσσα: Και εμείς σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Τατιάνα Στεφανίδου: Θέλω να πω το εξής. Αισθάνθηκα βαθιά απογοητευμένη όταν επικοινώνησα, μάλλον, η δημοσιογράφος της εκπομπής επικοινώνησε με το Υπουργείο, με τις κοινωνικές υπηρεσίες, να πω και το όνομα του κυρίου που μιλήσαμε, λέγεται Μουσφεράκης Θεόδωρος, Διευθυντής κοινωνικών παρεμβάσεων, ε και; Ψυχολόγος στο επάγγελμα. Ο άνθρωπος αυτός έμενε τόσο πολύ στους τύπους, τόσο πολύ στην γραφειοκρατία, έλεγε ότι «ναι να φύγει, να έρθουν αν θέλουνε εδώ στην Αθήνα, το αγόρι δεν μπορούμε να το πάρουμε». Πως δεν μπορείτε να το πάρετε το αγόρι; Θα φύγει ποτέ η μάνα χωρίς το γιο της από το σπίτι; Θα κάτσει εκεί να τρώει ξύλο μέχρι να πεθάνει αν δεν πάρει το παιδί της. Τέτοια μάνα είναι, θα κάτσει εκεί να τρώει ξύλο μέχρι να την σκοτώσει αν δεν πάρει το γιο της. «Δεν γίνεται είναι στέγη κακοποιημένων γυναικών». Τι θα πει κύριε γυναικών; Υπάρχει μάνα που φεύγει χωρίς να πάρει το παιδί της 13 χρονών για να σώσει το τομάρι της; Δεν υπάρχει μάνα. «Δεν γίνεται». Και εγώ διερωτώμαι. Αυτές τις συμπεριφορές ο κύριος Αβραμόπουλος τις γνωρίζει γιατί είναι πάρα πολύ ευαίσθητος σε αυτά τα θέματα Έλενα Ράπτη: Προφανώς όχι κυρία Στεφανίδου.

Τατιάνα Στεφανίδου: πολύ ευαίσθητος απέναντι στην οικογένεια, πάρα πολλές φορές έχει σκύψει στα προβλήματα των πολιτών και διερωτώμαι ειλικρινά, ενώ αντίθετα στη Θεσσαλονίκη, στο Δήμο, όσες φορές έχουμε απευθυνθεί, έχουμε συναντήσει μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά. Και νομίζω ότι σε αυτές τις θέσεις πρέπει να μπαίνουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια διάθεση πέρα από τύπους και γραφειοκρατίες και πρέπει. Δεν υπάρχει, άνοιξε την αγκαλιά του

Έλενα Ράπτη: Είμαι βέβαιη κυρία Στεφανίδου ότι δεν γνωρίζει ο Υπουργός τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, σε καμία περίπτωση.

Τατιάνα Στεφανίδου: Δεν ξέρω, δεν ξέρω.

Έλενα Ράπτη: Έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια σε θέματα κοινωνικά, έχει βοηθήσει πάρα πολλούς ανθρώπους και πολλές φορές, παρεκκλίνοντας και από τη γραφειοκρατία αν θέλετε. Και στη Θεσσαλονίκη, όπως πολύ σωστά είπατε, στον ’γιο Στυλιανό, που φιλοξενεί ορφανά παιδιά, και φιλοξενήσαμε κακοποιημένες γυναίκες και φιλοξενήσαμε και τα παιδιά τους και τις βοηθήσαμε να επανενταχθούν, να βρουν κάποια δουλειά, θέλω να πω ότι υπάρχει ένα πνεύμα φιλοξενίας και συμπαράστασης τέτοιων περιστατικών, πέρα από γραφειοκρατικά σημεία που μπορεί να εμποδίζουν μια φιλοξενία.

Τατιάνα Στεφανίδου: Κύριε Δεληγιάννη

Αστέριος Δεληγιάννης: Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Ράπτη για τα καλά της λόγια, να συμφωνήσω ότι, αν ο Υπουργός το γνώριζε, θα ήταν διαφορετική η αντιμετώπιση, αλλά θα πρέπει να σας ομολογήσω ότι από τότε που ανέλαβα την Αντιδημαρχία, από τότε που μπήκα σε αυτή τη μορφή της πολιτικής, θα έλεγα ότι δεν είναι ο κανονισμός εκείνος ο οποίος με κατευθύνει στις πράξεις. Αλίμονο, αλλιώς θα υπήρχανε άστεγοι που θα παρέμεναν μια εβδομάδα μέχρι να κάνουν τις ιατρικές εξετάσεις. Θα πρέπει να παραμένουν κακοποιημένες γυναίκες μέχρι να μπορέσουν να γίνουν όλες οι νομικές διαδικασίες. Νομίζω ότι πρέπει πρώτα να έχουμε τα αντανακλαστικά, αναλαμβάνουμε κάποια ευθύνη, η οποία ευθύνη, από τη στιγμή που αξιολογούμε προσωπικά τα περιστατικά, δεν νομίζω ότι είναι στο βαθμό που ήδη θα πρέπει να την έχουμε σαν ισχυρισμό για να μην βοηθούμε τον κόσμο. Έτσι θα συνεχίσουμε να δράττουμε, έτσι εξάλλου είναι και οι οδηγίες του Δημάρχου μας. Τατιάνα Στεφανίδου: Θέλω να σας ευχαριστήσω, αμέσως μετά υπάρχει και ευαισθητοποιημένος δικηγόρος και μάλιστα από τους πλέον άξιους της συμπρωτεύουσας, ο κύριος Νισύριος, ο οποίος θα σταθεί στο πλευρό των δύο αυτών γυναικών για κάθε νομικό ζήτημα, διότι εδώ μπορεί να προκύψουνε πράγματα, είδατε τη συμπεριφορά, δημόσια συμπεριφορά.

Έλενα Ράπτη: Βεβαίως διότι το πιο πιθανό είναι ότι θα ακολουθήσει παρενόχληση. Τατιάνα Στεφανίδου: Ναι είναι πιθανό να υπάρχει συνέχεια, οπότε χρειάζεται οπωσδήποτε ένας δικηγόρος, θα τον δούμε σε λίγο τον κύριο Νισύριο. Θέλεις να μας πεις τι έλεγε ο πατέρας όταν του έλεγε η μητέρα να φύγει.

Νατάσσα: Η μαμά μου μου έλεγε εμένα ότι δεν μπορούσε άλλο και ότι έχει συζητήσει πρώτα με μένα και τον αδερφό μου και είχε πει ότι «κοίταξε Νατάσσα θα ψάξω να βρω μια δουλειά ως εσωτερική»…

Τατιάνα Στεφανίδου: Σε κάποιο σπίτι εσωτερική

Νατάσσα: Ναι ναι «να είμαι χώρια από αυτόν τον άνθρωπο γιατί δεν γίνεται αυτό το πράγμα αλλά ούτε να το παρακολουθείς και εσύ και ο Θανάσης». Βρήκε η μαμά μου μία δουλειά, όταν του το είπε, τι να σας πω. άρχισε να την βρίζει, να λέει ότι τον πρόδωσε, δεν το καταλαβαίνω. Τη μία την διώχνει, της λέει να σηκωθείς να φύγεις να εξαφανιστείς, βρίσκει η μαμά μου να φύγει δεν την αφήνει.

Τατιάνα Στεφανίδου: Και τι της έλεγε, ότι αν φύγει, τι θα γίνει. Νατάσσα: «Θα σε σκοτώσω, θα σε γδάρω, θα σε σκίσω, θα σε κάνω κομματάκια, θα σε βρω».

Τατιάνα Στεφανίδου: Και από ό,τι κατάλαβα βλέπει και τηλεόραση ο κύριος, διότι της έλεγε ότι ούτε η Νικολούλη δεν θα σε βρει αν σε κόψω κομματάκια, έτσι δεν είναι;

Έτσι δεν μου λέγατε στο διάλειμμα;

Σοράντα: Ναι.

Τατιάνα Στεφανίδου: «Θα σε θάψω 5μέτρα στη γη και δεν θα σε βρει ούτε η Νικολούλη».

Έλενα Ράπτη: Οι κακοποιητικοί σύντροφοι θέλουν να έχουν τον έλεγχο, δεν θέλουν η σύντροφος, η σύζυγος να δουλεύει, δεν θέλουν να απομακρύνεται από το περιβάλλον.

Δήμητρα Ζάφειρα: Και κυρίως στο οικονομικό, ξεκινώντας από εκεί. Τατιάνα Στεφανίδου: Ναι αλλά από την άλλη μου λέγατε, είχατε την οικονομική άνεση να ζήσετε;

Νατάσσα: Τώρα τι να σας πω, με δανεικά ζούσαμε.

Δήμητρα Ζάφειρα: Και να την είχανε κυρία Στεφανίδου, από που να υπάρξει ευχαρίστηση σε αυτή τη ζωή, τι να ζήσουνε, που να υπάρξει χαρά, που να υπάρξει, δηλαδή είμαι σίγουρη, θέλω να ρωτήσω τη Νατάσσα, αγαπάς τον μπαμπά σου; Νατάσσα: Δεν ξέρω τι πρέπει να νοιώθει μια κόρη για τον πατέρα της. Έλενα Ράπτη: Αγαπάς κάποιον όταν σου δίνει αγάπη, όταν σε φροντίζει, όταν σε προστατεύει. Είναι φυσιολογικό να μην μπορείς να ξεκαθαρίσεις μέσα σου αυτά που νοιώθεις, γιατί έχεις εισπράξει βία, έχεις εισπράξει πόνο και έχει βλάψει έναν άνθρωπο που λατρεύεις, τη μητέρα σου.

Νατάσσα: Δεν νοιώθω τίποτα και όταν το σκέφτομαι

Δήμητρα Ζάφειρα: Για να νοιώσεις κόρη πρέπει να νοιώσεις απέναντί σου ότι υπάρχει πατέρας. Δεν φταις εσύ που δεν νοιώθεις όπως θα έπρεπε να νοιώθουν οι κόρες γιατί δεν ξέρεις πως πρέπει να…

Νατάσσα: Νοιώθω ένοχη όμως.

Δήμητρα Ζάφειρα: Για να σε ρωτήσω και κάτι άλλο. Θυμό για τη μαμά σου που ανέχεται αυτή τη συμπεριφορά τόσα χρόνια έχεις αισθανθεί ποτέ; Νατάσσα: Ναι. Πολλές φορές έχω ξεσπάσει στη μαμά μου.

Δήμητρα Ζάφειρα: Δεν είναι φυσιολογικό όμως, δεν θα έπρεπε να μπορεί, γιατί αυτή είναι η μεγάλη, αυτή είναι η μαμά, δεν θα έπρεπε να μπορεί να προστατεύει τον εαυτό της πρώτα από όλα και μετά εσάς;

Νατάσσα: Με αυτό νευριάζω με τη μητέρα μου.

Δήμητρα Ζάφειρα: Γιατί εδώ έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι. Έχεις γίνει η μαμά και ο μπαμπάς της μαμάς σου και του μπαμπά σου και θα έπρεπε να ζεις τη δική σου ζωή, να ασχολείσαι με τα δικά σου θέματα.

Έλενα Ράπτη: Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να είσαι αυστηρή απέναντι στη μητέρα σου, γιατί σκέψου, ότι όταν κάποιος πάρα πολλές φορές υφίσταται βία, τείνει να νομίζει ότι του αξίζει αυτή η συμπεριφορά και από το φόβο του και τον τρόμο που νοιώθει διστάζει να αντιδράσει. Και εσύ έκανες το μεγάλο βήμα, έσπασες αυτή τη σιωπή. Ίσως ακόμα σήμερα να νοιώθεις φόβο, να μην ξέρεις πως θα είναι η επόμενη μέρα, αλλά θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι από εδώ και πέρα όλα θα είναι σίγουρα καλύτερα. Θα είσαι σε ένα ασφαλές περιβάλλον, σήμερα σε αυτό που φιλοξενείσαι, αύριο σε αυτό που θα επιλέξεις, θα μπορέσεις να βρεις μια δουλειά και να έχεις μία υγιή καθημερινότητα χωρίς βία.

Τατιάνα Στεφανίδου: Θα ήθελα να πω ότι στα τηλέφωνα της εκπομπής μπορείτε να επικοινωνήσετε να προσφέρετε μία δουλειά, γιατί αυτό είναι το σημαντικότερο, εμείς βοηθήσαμε για να μπουν σε ξενώνα, είναι λίγο δύσκολο να βρει κανείς μια δουλειά στη Θεσσαλονίκη, οπουδήποτε, δεν τους ενδιαφέρει που, οπουδήποτε αρκεί να βρουν μία δουλειά, η μητέρα, η κόρη, η Νατάσσα είναι 21 ετών, θέλει να δουλέψει. Νομίζω ότι, και ποιος δεν θα ήθελε ένα τέτοιο πλάσμα, ένα τέτοιο κορίτσι διαμάντι στη δουλειά του. Να πούμε μια καλησπέρα στον κύριο Νισύριο, δικηγόρο, ο οποίος θα είναι συμπαραστάτης σας σε αυτό το νέο ξεκίνημα της ζωής σας, κύριε Νισύριε καλό μεσημέρι.

Γιάννης Νισύριος: Καλησπέρα κυρία Στεφανίδου και συγχαρητήρια γιατί αν δεν υπήρχε η εκπομπή σας, πιστεύω ότι η Νατάσσα και η μητέρα της δεν θα είχαν φύγει από αυτό το καθεστώς της απομόνωσης και δεν θα είχαν βγάλει αυτό το βαρύ πρόβλημα που είχανε προς τα έξω.

Τατιάνα Στεφανίδου: Να πούμε βεβαίως ότι, εκτός από τις τηλεοπτικές εκπομπές που δεν είναι η λύση των εκατοντάδων κακοποιημένων γυναικών, υπάρχουν οι Δήμοι που έχουν ειδικές υπηρεσίες, υπάρχει το Υπουργείο, από την άλλη όμως αισθάνομαι ότι αν αυτές οι γυναίκες έπαιρναν τηλέφωνο στο Υπουργείο και το σήκωνε ο συγκεκριμένος κύριος το τηλέφωνο και τους εξηγούσε ότι για να τους φιλοξενήσει θα πρέπει να αφήσουν πίσω το αγοράκι, να χωρίσει η οικογένεια, γιατί λέει, δεν μπορούμε να πάρουμε το 13χρονο εμείς στον ξενώνα, τι βοήθεια θα μπορούσε να ζητήσει μια γυναίκα και μάλιστα αλλοδαπή κιόλας, η οποία φοβάται τη σκιά της εδώ πέρα που ζει, γιατί μπορεί τα παιδιά να είναι ελληνόπουλα, έχοντας Έλληνα πατέρα, η μητέρα όμως είναι αλλοδαπή, φοβισμένη, τρομαγμένη, χωρίς καλά ελληνικά και με έναν άνθρωπο, που όπως λέει, την έχει κακοποιήσει εδώ και χρόνια. Πάντως μέσα από την εκπομπή να πούμε, να απευθύνεστε στους δήμους, να ζητάτε βοήθεια, δεν είναι λύση η τηλεόραση, η τηλεόραση είναι ένα παράδειγμα.

Έλενα Ράπτη: Δεν είναι λύση η τηλεόραση αλλά στην τηλεόραση βλέπουν πόσα άλλα παρόμοια περιστατικά που βγήκαν στην εκπομπή σας σώθηκαν. Και ξέρουν πως αν έρθουν σε εσάς μπορείτε να τους υποδείξετε τον τρόπο. Τατιάνα Στεφανίδου: Τι πρέπει να κάνουν.

Έλενα Ράπτη: Σαφώς υπάρχουν υπηρεσίες, υπάρχουν δομές από την πολιτεία, αλλά πολλές φορές δεν τις γνωρίζουν ποιες είναι.

Τατιάνα Στεφανίδου: Κύριε Νισύριε, είδατε, είναι επιθετικός ο πατέρας ιδιαιτέρως. Σε αυτές τις περιπτώσεις, στην περίπτωση των δύο γυναικών και του παιδιού τι πρέπει να γίνει;

Γιάννης Νισύριος: Κοιτάξτε. Βέβαια η επιθετικότητα είναι ένα ίδιον χαρακτηριστικό όλων αυτών των προσώπων. Τα πρόσωπα αυτά δεν είναι θαρραλέα, συνήθως είναι δειλά. Φέρονται κατά έναν βίαιο τρόπο αποκλειστικά γιατί θεωρούν πηγή της κακοδαιμονίας, ό,τι τους συμβαίνει και ό,τι κακό συμβαίνει μέσα στο σπίτι, το χρεώνουν στη γυναίκα. Βέβαια εδώ πέρα είχαμε μία πρωτοφανή βάναυση συμπεριφορά, δηλαδή ξέφευγε νομίζω, εγώ τουλάχιστον δεν έχω δει άλλη περίπτωση να βρίσκεται σε τόσο ακραίο χαρακτήρα. Και πρέπει να επισημάνουμε επίσης και αυτή την απομόνωση, δηλαδή ότι πράγματι, τη μητέρα της Νατάσσας ο σύζυγός της την είχε επί μακρόν απομονωμένη. Βέβαια ό,τι και να πούμε το πρώτο βήμα πρέπει να το κάνουν οι ίδιες και χαίρομαι πάρα πολύ που έγινε αυτό το πράγμα. Και επίσης ένα άλλο πολύ σημαντικό είναι ότι αυτή η απομόνωση, πλέον, και με το νέο νόμο αυτόν για την ενδοοικογενειακή βία τιμωρείται με κάθειρξη. Δηλαδή η απομόνωση και η χρήση αυτής της μεθοδευμένης βίας τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια.Ά’ρα συνεπώς είναι δυνατόν να οδηγήσει στη σύλληψή του και πέρα από την αυτόφωρη διαδικασία, δηλαδή να συλληφθεί και να κρατηθεί.

Τατιάνα Στεφανίδου: Καλό είναι να ξέρει ο κύριος. Καλό είναι να γνωρίζει λοιπόν, επειδή παρακολουθεί, ότι σε περίπτωση που θα συνεχίσει να ενοχλεί τις δύο αυτές γυναίκες, θα μπορούσε να οδηγηθεί στη φυλακή μέχρι και 10 έτη. Καλό είναι να τα γνωρίζει αυτά γιατί ίσως και ο ίδιος να μην είναι ενήμερος, μπορεί Έλενα Ράπτη: Αν μου επιτρέπετε κυρία Στεφανίδου, κάτι πολύ σημαντικό, που βεβαίως ο δικηγόρος το γνωρίζει, ότι ο χρόνος παραγραφής τω αδικημάτων σε ό,τι αφορά την Νατάσσα, δεν ξεκινά από την τέλεσή τους, ξεκινά από την ενηλικίωσή της. ’ρα έχει την πολυτέλεια για κάποια χρόνια ακόμα, εάν το επιλέξει, να κινηθεί νομικά εναντίον του πατέρα της για τα αδικήματα που είχε υποστεί όταν ήταν μικρή. Τατιάνα Στεφανίδου: Όταν ήταν ανήλικη.

Έλενα Ράπτη: Όταν ήταν στην παιδική της ηλικία.

Γιάννης Νισύριος: Πολύ σωστά τα λέτε κυρία Ράπτη

Τατιάνα Στεφανίδου: Πόσα χρόνια δηλαδή;

Γιάννης Νισύριος: …εδώ έχουμε μία επείγουσα περίπτωση όμως, όπως καταλαβαίνετε, πρέπει να ληφθούν κάποια επείγοντα μέτρα και βέβαια και η ποινική διαμεσολάβηση είναι ένας ιδιαίτερα πρωτοποριακός θεσμός

Έλενα Ράπτη: Ανήκει στο παρελθόν.

Γιάννης Νισύριος: πράγματι, αλλά όπως ξέρετε, είναι ιδιαίτερα δύσκολο ένα τέτοιο βίαιο πρόσωπο, που αντικρίσατε σήμερα και είδατε, να θέλει οικειοθελώς να μπει σε αυτή την διαδικασία. Νομίζω ότι θα ήταν μάταιος κόπος. Θεωρώ λοιπόν ότι κάποιες άμεσες ενέργειες θα έπρεπε να γίνουν. Βέβαια οι πρώτες αυτές που έκαναν να μπουν στη στέγη ήταν ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα για όλους. Τατιάνα Στεφανίδου: Κύριε Νισύριε να σας ευχαριστήσουμε, υπόσχεστε ότι θα είστε συμπαραστάτης σε ό,τι χρειαστούν αυτές οι γυναίκες και να πολεμήσετε γι’ αυτές αν χρειαστεί;

Γιάννης Νισύριος: Εγώ σας ευχαριστώ και ήδη έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες. Τατιάνα Στεφανίδου: Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Νισύριε. Κοριτσάκι μου, τι έχεις.

Νατάσσα: Βλέπω όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση μαζί μας, ούτε συγγένειες, ούτε φίλοι μας, να μας βοηθάνε, να μας βοηθάτε όλοι, να μου δίνετε κουράγιο. Σας ευχαριστώ όλους.

Τατιάνα Στεφανίδου: Έλα παιδί μου, έλα αγάπη μου, κοριτσάκι μου θα πάνε όλα καλά, θα σου γνωρίσω και άλλες κοπέλες που ήρθαν στην εκπομπή, έχει αλλάξει η ζωή τους, και σήμερα είχαμε κανονίσει να βγάλουμε τη Διαλεχτή, που πήγε και αυτή στον ίδιο ξενώνα στη Θεσσαλονίκη με τα παιδάκια της, που πήγε στον ξενώνα και τώρα έχει δουλειά, ζει σε άλλη πόλη, είναι πολύ χαρούμενη, ήταν και αυτή τρομαγμένη, φοβισμένη, είχε δυο μικρά παιδάκια και ήταν να την βγάλουμε σήμερα, αλλά επειδή υπάρχει ένα θέμα στη Μυτιλήνη, ένας θάνατος μιας εγκύου στη Μυτιλήνη, θα τη βγάλουμε μια άλλη μέρα. Θα στη γνωρίσω τη Διαλεχτή, θα σου γνωρίσω και άλλα κορίτσια που ήρθαν εδώ και που τώρα εργάζονται, είναι ήρεμες, είναι χαρούμενες, έχουν τα παιδάκια τους.

Δήμητρα Ζάφειρα: Λοιπόν Νατάσσα αυτό που σου συνέβη και αυτό που συνέβη στην οικογένειά σου είναι τραγικό. Αλλά αυτό, με τον τρόπο που το διαχειρίζεσαι, θα το κάνεις παράσημο ζωής και θα λάμπει πάνω σου. Δεν θα σε στιγματίσει για μια ζωή. Θα το κουβαλάς για μια ζωή αλλά θα λάμπεις με αυτό.

Τατιάνα Στεφανίδου: Θα νοιώθεις περήφανη που έκανες κάτι για τη μαμά, για σένα, για τον αδερφό. Έκανες κάτι για να αλλάξεις τη ζωή σου και μεγαλώνοντας θα νοιώθεις πολύ περήφανη και ολοένα πιο δυνατή. Δεν κάνει να μένουμε μια ολόκληρη ζωή με το φόβο, φοβισμένα, άβουλα πλάσματα, δεν είσαι άβουλο πλάσμα είσαι μόνο φοβισμένο. Είσαι πολύ γενναία.

Έλενα Ράπτη: Μην απορείς που όλοι νοιάζονται για σένα. Δεν αξίζεις αυτή τη συμπεριφορά. Ίσως μόνο αυτή γνώρισες και δεν ξέρεις πως είναι διαφορετικά, αλλά δεν το αξίζεις.

Πρόκειται περί εκπομπής κατά την οποία έγινε συζήτηση γύρω από την κακοποίηση γυναικών και ανηλίκων. Κατά την διάρκεια αυτής, η τηλεπαρουσιάστρια ανέφερε ονομαστικά τον Διευθυντή Κοινωνικών Παρεμβάσεων του Υπουργείου Υγείας ψυχολόγο ..., τον οποίο θεώρησε ως προσκολλημένο στους

τύπους και την γραφειοκρατία. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τηλεπαρουσιάστρια ανέφερε τηλεφωνική επικοινωνία δημοσιογράφου της εκπομπής με τον ως άνω Διευθυντή και ισχυρισμούς αυτού οι οποίοι δόθηκαν τηλεφωνικώς. ΄Όμως εφόσον η τηλεπαρουσιάστρια αναφέρθηκε επωνύμως στον συγκεκριμένο κρατικό λειτουργό με σαφή διατύπωση απόψεως περί αθετήσεως υπηρεσιακών του υποχρεώσεων, όφειλε να τον καλέσει, διαρκούσης της εκπομπής, για να εκθέσει τις απόψεις του και να υπερασπιστεί της αξιοπρεπείας του. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Ε.Σ.Ρ. έχει επιληφθεί κατόπιν σχετικής καταγγελίας του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένω Ε.Κ.Κ.Α.

Για την εν λόγω εκτροπή, ενδείκνυται όπως επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθμό η διοικητική κύρωση του προστίμου.

Λαμβανομένης υπόψη της βαρύτητος της παραβάσεως, του εξ 15,1 % μεριδίου τηλεθεάσεως που συγκέντρωσε το πρόγραμμα, κατά την περίοδο 2007-2008 της εκ 167.659.255 ευρώ διαφημιστικής δαπάνης έτους 2008, του εκ 5.852.763,05 ευρώ ύψους της επένδυσης που έχει πραγματοποιηθεί από τον εν λόγω σταθμό, και του γεγονότος ότι έχουν επιβληθεί στον αυτό σταθμό με τις αποφάσεις 7/3.7.2002, 68/14.10.2002, 118/14.12.2002, 205/1.4.2003, 333/22.7.03, 343/29.7.2003, 358/30.9.2003, 372/11.11.2003, 391/10.12.2003, 410/23.12.03, 411/23.12.2003, 5/13.1.2004, 6/13.1.2004, 14/20.1.2004, 20/27.1.2004, 47/17.2.2004, 140/18.5.2004, 150/25.5.2004, 182/22.6.2004, 192/22.6.2004, 301/19.10.2004, 400/14.12.2004, 13/11.1.2005, 55/15.2.2005, 98/22.3.2005, 102/29.3.2005, 113/5.4.2005, 138/12.4.2005, 141/19.4.2005, 143/19.4.2005, 158/26.4.2005, 168/10.5.2005, 169/10.5.2005, 170/10.5.2005, 262/5.7.2005, 285/19.7.2005, 320/30.8.2005, 344/13.9.2005, 397/11.10.2005, 414/18.10.2005, 454/15.11.2005, 457/22.11.2005, 482/5.12.2005, 506/13.12.2005, 5/4.1.2006, 52/31.1.2006, 56/1.2.2006, 57/1.2.2006, 58/1.2.2006, 86/14.2.2006, 92/21.2.2006, 142/27.3.2006, 143/27.3.2006, 144/27.3.2006, 145/27.3.2006, 236/9.5.2006, 263/30.5.2006, 313/20.6.2006, 317/27.6.2006, 338/11.7.2006, 339/11.7.2006, 356/18.7.2006, 366/25.7.2006, 367/25.7.2006, 368/25.7.2006, 421/5.9.2006, 438/19.9.2006, 457/3.10.2006, 458/3.10.2006, 463/10.10.2006, 490/7.11.2006, 500/10.11.2006, 511/14.11.2006, 6/9.1.2007, 16/9.1.2007, 30/23.1.2007, 100/26.2.2007, 140/20.3.2007, 174/29.3.2007, 181/3.4.2007, 226/8.5.2007, 243/15.5.2007, 244/15.5.2007, 245/15.5.2007, 342/19.6.2007, 397/10.7.2007, 398/10.7.2007, 425/31.7.2007, 426.31.7.2007, 440/1.8.2007, 499/16.10.2007, 527/6.11.2007, 555/20.11.2007, 558/20.11.2007, 32/15.1.2008. 33/15.1.2008, 34/15.1.2008, 112/26.2.2008, 134/13.3.2008, 224/6.5.2008, 284/27.5.2008, 323/10.6.2008, 407/22.7.2008, 538/4.11.2008, 539/4.11.2008, 573/18.11.2008, 601/24.11.2008, 618/9.12.2008, 619/9.12.2008, 41/27.1.2009, 105/10.3.2009, 133/24.3.2009, 170/14.4.2009, 198/5.5.2009, 268/2.6.2009, 350/14.7.2009, 426/25.8.2009, 433/26.8.2009 διάφορες κυρώσεις, το πρόστιμο πρέπει να καθοριστεί στο ποσόν των 20.000 ευρώ. Μειοψήφησε εκ των μελών η Εύη Δεμίρη κατά την οποία η ενόψει του ότι η ως άνω εκπομπή πλέον της προαναφερθείσης εκτροπής ήταν ικανή να επιφέρει βλάβη στους ανηλίκους τηλεθεατές, το πρόστιμο θα πρέπει να καθοριστεί στο ποσόν των 50.000 ευρώ.

Για τους λόγους αυτούς

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία ANTENNA TV Α.Ε., ιδιοκτήτρια του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού με διακριτικό τίτλο ΑΝΤΕΝΝΑ την διοικητική κύρωση του προστίμου των 20.000 ευρώ.

Κατά το άρθρο 4 παράγραφος 3 του Ν. 2328/1995, όπως έχει μετά την δια του άρθρου 23 παρ. 5 εδαφ. β του Ν. 3166/2003 αντικατάστασή της, η παρούσα απόφαση κατά την προαναφερόμενη κύρωση, είναι εκτελεστή κατά:

1. Της εταιρείας ΑΝΤΕΝΝΑ TV Α.Ε., που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, στην οδό Κηφισίας 10-12, με ΑΦΜ ... , Δ.Ο.Υ. ΦΑΕΕ ΑΘΗΝΩΝ.

2. Του ..., κατοίκου Αμαρουσίου Αττικής, στην

οδό .., με ΑΦΜ .., Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου, πρόεδρος Δ.Σ.

και νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας.

Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε κατά την 26η Αυγούστου 2009.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ.