Νόμος / διάταξη που αφορά
Ν 3500/2006
Άλλες διατάξεις/ νόμοι που επηρεάζονται
εδ. γ` άρθρου 1532 ΑΚ, 1511 ΑΚ
Αντικείμενο/ Βασικοί Ωφελούμενοι
ΟΛΟΙ
Σημασία απόφασης
Σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ανήλικου

 

…Αφού λάβαμε υπόψη:

1. Τη διάταξη του εδ. γ` του άρθρου 1532 ΑΚ, όπως το εδ. γ` προστέθηκε με το άρθρο 22 του Ν 3346/2005, κατά την οποία: "Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου και επίκειται άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ή την ψυχική υγεία του τέκνου, ο εισαγγελέας μπορεί να διατάσσει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία του, μέχρι την έκδοση της αποφάσεως του δικαστηρίου, στο οποίο πρέπει να απευθύνεται εντός τριάντα ημερών".

2. Τη διάταξη του άρθρου 1511 ΑΚ κατά την οποία: "Κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου. Στο συμφέρον του τέκνου πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν, κατά τις διατάξεις του νόμου, το δικαστήριο αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο της άσκησης της. Η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει επίσης να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει διακρίσεις εξαιτίας του φύλου, της φυλής, της γλώσσας, της θρησκείας, των πολιτικών ή όποιων άλλων πεποιθήσεων, της ιθαγένειας, της εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσίας. Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα, εφόσον η απόφαση αφορά τα συμφέροντα του".

3. Τη διάταξη του άρθρου 4 του Ν 3500/2006 "Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ 232 Α/24.10.2006) κατά την οποία "Επί ασκήσεως σωματικής βίας σε βάρος ανηλίκου, ως μέσου σωφρονισμού στο πλαίσιο της ανατροφής του, εφαρμόζεται το άρθρο 1532 του ΑΚ".

4. Τη διάταξη του άρθρου 2 του ως άνω Ν 3500/2006, κατά την οποία "Η άσκηση βίας κάθε μορφής μεταξύ των μελών της οικογένειας απαγορεύεται).

5. Την από 30.1.2009 αναφορά του Γ.Ρ., δημοσίου υπαλλήλου, κατοίκου ... Σύρου επί της οδού ..., η οποία κατατέθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου με αριθ. πρωτ.: ΕΜΠ 4/30.1.2009 και στην οποία ιστορεί ότι η εν διαστάσει πρώην σύζυγος του Μ.Λ., που γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1966, κάτοικος ... Αττικής επί της οδού ..., μαζί με την οποία διαμένουν τα δύο ανήλικα τέκνα τους Α., που γεννήθηκε στις 11.5.1995 και Α. που γεννήθηκε στις 30.5.1997 και των οποίων η μητέρα έχει την επιμέλεια, συμπεριφέρεται βίαια και υβριστικά προς τα προαναφερθέντα δύο ανήλικα τέκνα της. Ιδίως δε καταγγέλλεται ότι η μητέρα κακοποιεί σωματικά κυρίως την ανήλικη Α., ηλικίας 14 ετών περίπου, μαθήτρια της Β` τάξεως Γυμνασίου, προβαίνοντας σε ξυλοδαρμούς, τράβηγμα των μαλλιών της, ύβρεις και γενικά σωματική και ψυχολογική κακοποίηση.

Περαιτέρω αναφέρεται ότι πολλές φορές κατά το παρελθόν που ο πατέρας, στα πλαίσια της επικοινωνίας με τα ανήλικα τέκνα του, έπαιρνε την ανήλικη Α. μαζί του στη Σύρο για να περάσουν τις ημέρες των εορτών και τα καλοκαίρια, συχνά το παιδί έφερε ίχνη από δαγκωνιές στα πόδια του, μελανιές στα χέρια του καθώς επίσης παραπονιόταν για πόνους στην περιοχή του κεφαλιού, οφειλόμενους

προφανώς στο γεγονός ότι η μητέρα συστηματικά και βίαια τραβούσε τα μαλλιά της ανήλικης Α.

Τέλος καταγγέλλεται ότι τη νύχτα της 26 προς 27.1.2009 και γύρω στα μεσάνυχτα ο πατέρας Γ.Ρ., ο οποίος εργάζεται ως οδηγός ασθενοφόρου στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, έλαβε τηλεφώνημα εν ώρα υπηρεσίας από τον Α.Π., κάτοικο ... Αττικής επί της οδού ..., δηλαδή ένοικο του διαμερίσματος 4ου ορόφου και διαχειριστή της πολυκατοικίας, σε διαμέρισμα του 2ου ορόφου της οποίας διαμένει η Μ.Λ. μαζί με τα ανήλικα τέκνα της. Ο ανωτέρω ενημέρωσε τον Γ.Ρ. ότι η ανήλικη κόρη του Α. είχε χτυπηθεί βάναυσα από τη μητέρα της και κάλεσε τον πατέρα να μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να παραλάβει την ανήλικη που βρισκόταν σε άθλια κατάσταση.

Η ανήλικη Α.Ρ., που γεννήθηκε στις 11.5.1995, ηλικίας σήμερα 14 ετών περίπου, μετά τη διάσταση των γονέων της κατά το μήνα Δεκέμβριο του έτους 1996, διαμένει μαζί με τη μητέρα της Μ. θυγ. Α.Λ. στην περιοχή... Αττικής επί της οδού ... μαζί με τον επίσης ανήλικο αδελφό της Α.Ρ., που γεννήθηκε στις 30.5.1997, ηλικίας σήμερα 12 ετών περίπου.

Με την υπ` αριθμ. 136 ΕΙΔ.ΠΙΝ./1997 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου ανατέθηκε η άσκηση της επιμέλειας του προσώπου αμφοτέρων των ανηλίκων τέκνων στη μητέρα Μ.Λ., ενώ -σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην από 12.2.2008 αναφορά της Μ.Λ. ενώπιον του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Σύρου- ακολούθως ρυθμίστηκε δικαστικά και η επικοινωνία του πατέρα Γ.Ρ. με τα ανήλικα τέκνα του. Στη συνέχεια με την υπ` αριθμ. 1166/2005 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήμα Διατροφών) απορρίφθηκε η αγωγή του Γ.Ρ., με την οποία ζητούσε να του ανατεθεί η επιμέλεια της ανήλικης θυγατέρας του Α. και υποχρεώθηκε να καταβάλει στη μητέρα, ως ασκούσα την επιμέλεια του προσώπου αμφοτέρων των ανηλίκων τέκνων Α. και Α., το ποσό των 250 ευρώ μηνιαίως για καθένα από τα δύο τέκνα.

Ηδη, όπως προκύπτει από την επέχουσα θέσιν εγκλήσεως με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2009 ένορκη μαρτυρική κατάθεση του πατέρα Γ.Ρ. ενώπιον των αστυνομικών του Α.Τ. Ζωγράφου Β.Σ. - Ανθ/μου και Κ.Μ. - Αστυφύλακα, ο ως άνω εγκαλών περί ώρα 01:30` της 27.1.2009 ενημερώθηκε από τον Α.Π., ένοικο και διαχειριστή της επί της οδού ... πολυκατοικίας, ότι η πρώην σύζυγος του Μ. θυγ. Α.Λ., κάτοικος ομοίως, περί ώρα 23:30` της 26.1.2009 άσκησε σωματική βία κατά της ανήλικης θυγατέρας της Α., κατόπιν δε αυτού η ανήλικη άνοιξε την πόρτα της οικίας της και με εμφανή τα σημάδια της κακοποίησης "περισυνελέγη" από τον προαναφερθέντα ένοικο της πολυκατοικίας, ο οποίος την περιέθαλψε μέχρι την επομένη ημέρα 27.1.2009, οπότε ο Γ.Ρ. κατέφθασε από τη Σύρο στην Αθήνα και παρέλαβε το ανήλικο τέκνο του.

Ακολούθως και λόγω της ηλικίας της παθούσας (ανήλικης) επελήφθη της αυτεπάγγελτης αστυνομικής προανάκρισης αναφορικά με το καταγγελθέν αυτόφωρο συμβάν (πλημμέλημα) ενδοοικογενειακής βίας το Ιο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ). Στα πλαίσια λοιπόν της διενεργούμενης αστυνομικής προανάκρισης (κατ` άρθρο 243 παρ. 2 ΚΠΔ) ελήφθη η από 28.1.2009 ένορκη μαρτυρική κατάθεση του Γ.Ρ. ενώπιον των αστυνομικών της Δ.Α.Α./Υ.Π.Α./1ο Ε.Κ. - Ανθ/μου και Κ.Π. - Υ/Α, στην οποία ιστορείται ότι η μητέρα Μ.Λ. από ετών συμπεριφέρεται βίαια ιδιαίτερα προς την ανήλικη Α., ότι συνήθιζε από μικρή ηλικία να την χτυπάει με τα χέρια της ή με λωρίδα στο σώμα της και μάλιστα πολλές φορές είχε προκαλέσει σημάδια στα πόδια της ανήλικης, άλλοτε δε φέρεται ότι την είχε δαγκώσει και δηεπανειλημμένα στο πόδι καθώς και ότι της είχε τραβήξει με δύναμη τα μαλλιά, με αποτέλεσμα να εμφανισθεί αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής του παιδιού.

Οι προπεριγραφείσες βίαιες εκδηλώσεις φέρεται ότι συνοδεύονταν από γενικότερη υβριστική και επιτιμητική συμπεριφορά σε βάρος της Α., με εκφράσεις όπως "μωρή, ηλίθια, μαλάκα, να πάει στο διάβολο, βλαμμένη", συμπεριφορά η οποία καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ψυχική υγεία και ισορροπία της ανήλικης εάν συνεκτιμηθεί και το ότι, όπως προκύπτει από την υπ` αριθμ. πρωτ.:..79.10.2006 ιατροπαιδαγωγική γνωμάτευση της Κλινικής Ψυχολόγου του Συμβουλευτικού Κέντρου Οικογενειών του Δήμου Ζωγράφου Α.Κ., η ανήλικη Α. φαίνεται να υπολείπεται συναισθηματικά και γνωστικά του επιπέδου των συμμαθητών της και εμφανίζει ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, με αποτέλεσμα, λόγω ακριβώς των παραπάνω δυσχερειών, να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Καταγγέλλεται λοιπόν από τον πατέρα -χωρίς ωστόσο αυτός να ζητά την ποινική δίωξη της μητέρας στην εν λόγω από 28.1.2009 κατάθεση του- ότι περί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη 26/27.1.2009 ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά από τον Α.Π. περί του ότι η ανήλικη Α. κακοποιήθηκε σωματικά από τη μητέρα της και κατόπιν αυτού είχε εξέλθει στην είσοδο του ορόφου της πολυκατοικίας ζητώντας βοήθεια, οπότε μία άλλη ένοικος άνοιξε την πόρτα και την παρέλαβε προσωρινά στην οικία της.

Ενόψει των παραπάνω ο Γ.Ρ. ζητά να ανατεθεί σ` αυτόν η επιμέλεια του προσώπου της ανήλικης Α., εκτιμώντας ότι η παραμονή της στη Σύρο μαζί με τον πατέρα της θα συντελέσει στην ομαλοποίηση των ψυχολογικών της προβλημάτων.

Ολα όσα προαναφέρθηκαν, τόσο σχετικά με την εν γένει βίαιη και υβριστική συμπεριφορά της μητέρας Μ.Λ. προς τα ανήλικα τέκνα της και ιδίως προς την Α., όσο και αναφορικά με το συγκεκριμένο συμβάν της 26/27.1.2009, οπότε καταγγέλλονται συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις σωματικής βλάβης ανηλίκου στα πλαίσια ενδοοικογενειακής βίας, επιβεβαιώνονται και από τις με ημερομηνία 28.1.2009 ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις του Α.Π., καθηγητή φυσικής, κατοίκου... Αττικής επί της οδού Γ... καθώς και της Μ.Ρ., κατοίκου ... Σύρου επί της οδού..., αδελφής του πατέρα Γ.Ρ.

Από τις μαρτυρικές αυτές καταθέσεις προκύπτουν κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο τόσον οι συνεχείς ξυλοδαρμοί της ανήλικης όσο και -κυρίως- η ψυχολογική κατατρομοκράτησή της, με αποτέλεσμα να εμφανίζει εικόνα ταραχής και σοκ, η οποία επηρεάζει καταφανώς δυσμενέστατα την ψυχική της υγεία.

Περαιτέρω από το υπ` αριθμ. πρωτ.: 21/5.2.2009 Αντίγραφο Εγγραφής του βιβλίου Αδικημάτων - Συμβάντων του Α.Τ. Ζωγράφου της 27.1.2009, προκύπτει ότι περί ώρα 01:30` της 27.1.2009 προσήχθη στο Α.Τ. Ζωγράφου, μεταφερθείσα με περιπολικό της Αμεσης -δράσης η Μ.Λ. λόγω προηγηθέντος επεισοδίου με την ανήλικη θυγατέρα της Α. Η τελευταία προσήλθε στο Τμήμα μετά από λίγη ώρα συνοδευόμενη από τον διαχειριστή της επί της οδού ... πολυκατοικίας Α.Π., αφού δε έγιναν συστάσεις προς τη μητέρα και την ανήλικη θυγατέρα, ακολούθως ειδοποιήθηκε στη Σύρο ο πατέρας Γ.Ρ., ο οποίος έφθασε στην Αθήνα τις απογευματινές ώρες της 27.1.2009 και αφού παρέλαβε την ανήλικη θυγατέρα του, στη συνέχεια μετέβη στο Α.Τ. Ζωγράφου όπου υπέβαλε την από 27.1.2009 (ώρα 21:50) προφορική έγκληση του ως συνασκώντη γονική μέριμνα επί της ανήλικης Α. και ήδη ευρίσκεται μαζί με τη θυγατέρα του στην... Σύρου, όπου διαμένει στην οικία του επί της οδού...Οπως ήδη προαναφέρθηκε, λόγω της ηλικίας της παθούσας (ανήλικης) επελήφθη της αυτεπάγγελτης αστυνομικής προανάκρισης το Ιο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ). Στα πλαίσια λοιπόν της διενεργούμενης αστυνομικής προανάκρισης συντάχθηκε η από 28.1.2009 έκθεση πραγματογνωμοσύνης της Κλινικής Ψυχολόγου Ν.Β., από την οποία πιστοποιείται ότι η ανήλικη Α. έχει υποστεί σωματική και ψυχολογική κακοποίηση από τη μητέρα της, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει εμφανή στοιχεία σοβαρής συναισθηματικής επιβάρυνσης στην κλινική της εικόνα, κρίνεται όμως ωστόσο η ανήλικη ως ικανή "να παραστήσει με σαφήνεια και ακρίβεια την ψυχολογική και σωματική κακοποίηση που κατήγγειλε ο πατέρα στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων".

Δηλαδή οι διαπιστώσεις της ως άνω πραγματογνώμονος - Κλινικής Ψυχολόγου συνηγορούν υπέρ της αλήθειας των ισχυρισμών τόσο της ίδιας της ανήλικης όσο και του πατέρα της περί του ότι οι βίαιες εκδηλώσεις της μητέρας, εγκείμενες σε φωνασκίες, επιπλήξεις, επιτιμητική και επικριτική συμπεριφορά καθώς και η χρήση σωματικής βίας με τράβηγμα μαλλιών, χτυπήματα στο κεφάλι, εκσφενδονισμό αντικειμένων εναντίον της ανήλικης κ.λπ., δεν αποτελούν μεμονωμένο ατυχές περιστατικό, αλλά συνιστούν παγιωμένη πρακτική συμπεριφοράς της μητέρας προς την ανήλικη θυγατέρα της.

Μετά την υποβολή της από 30.1.2009 (ΕΜΠ 4/30.1.2009) Αναφοράς - Αιτήσεως του πατέρα προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, με την οποία τέθηκε υπόψη μας η προπεριγραφείσα κατάσταση και ειδικότερα το συμβάν της 26/27.1.2009, απεστάλησαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου αφ` ενός μεν το υπ` αριθμ. πρωτ.: .../30.1.2009 έγγραφο προς την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αιγαίου για την άμεση εξέταση της ανήλικης Α.Ρ. προς διαπίστωση τυχόν σωματικών κακώσεων οποιασδήποτε μορφής, αφ` ετέρου δε το ταυτάριθμο υπ` αριθμ. πρωτ.: .../30.1.2009 έγγραφο προς τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας Ν.Α. Κυκλάδων (υπόψη Κοινωνικής Λειτουργού κας Α.Τ.), προκειμένου να διενεργηθεί κοινωνική έρευνα σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στο οικογενειακό περιβάλλον του πατέρα της ανήλικης Γ.Ρ. και να συνταχθεί σχετική Εκθεση Κοινωνικής Ερευνας, από την οποία να προκύπτει εάν ενδείκνυται η ανάθεση σε αυτόν της επιμέλειας του προσώπου της εν θέματι ανήλικης.

Σε εκτέλεση της προαναφερθείσας πρώτης παραγγελίας περιήλθε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου η υπ` αριθμ. πρωτ.: .../3.2.2009 ιατροδικαστική έκθεση της Ιατροδικαστού Ε.Λ., σύμφωνα με την οποία, κατά την εξέταση της ανήλικης Α.Ρ., που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αιγαίου στις 30.1.2009, δηλαδή τέσσερις (4) ημέρες μετά το καταγγελθέν συμβάν ενδοοικογενιακής βίας, διαπιστώθηκαν: α) άλγος κατά τη μετωπιαία χώρα και β) στο τριχωτό της κεφαλής κατά την άνω μετωπιαία χώρα παρατηρήθηκαν τέσσερις πολύ μικρές εκδορές σε φάση επούλωσης, από τις οποίες η μεγαλύτερη έχει διαστάσεις 0,6 χ 0,3 εκ., ήτοι υπήρξαν ευρήματα που συνιστούν ελαφρά σωματική βλάβη. Καθίσταται λοιπόν προφανές ότι τα ανιχνευθέντα τραυματικά ευρήματα είναι συμβατά με χρήση ήπιας σωματικής βίας σε βάρος της ανήλικης Α.Ρ. και μάλιστα τα ευρήματα αυτά -όσο μπορούν να εκτιμηθούν- καταφάσκουν την εκ μέρους της μητέρας της τέλεση πράξεων εφαρμογής σωματικής βίας και δη τέτοιων πράξεων, όπως οι συγκεκριμένες καταγγελλόμενες (ήτοι τράβηγμα μαλλιών συμβατό με κεφαλαλγία κ.λπ.).

Κατ` ακολουθίαν των προεκτεθέντων και αφού ακούσαμε τον αιτούντα - πατέρα Γ.Ρ. να αναπτύσσει προφορικά ενώπιον μας τους ισχυρισμούς του σχετικά με την ακαταλληλότητα της μητέρας της ανήλικης κόρης του να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που της επιβάλλει το λειτούργημα της επιμέλειας του προσώπου του ανηλίκου τέκνου και σχετικά με τον εντεύθεν προκαλούμενο άμεσο επικείμενο κίνδυνο όσον αφορά στην ψυχική κυρίως αλλά και στη σωματική υγεία του τέκνου, αφού επίσης ακούσαμε την ανήλικη Α.Ρ., ηλικίας σήμερα 14 ετών περίπου, να εκφράζει τις αιτιάσεις της σχετικά με τη συνεχή σωματική και ψυχολογική κακοποίηση της από τη μητέρα της και, τέλος, αφού ακούσαμε τη μητέρα της ανήλικης Μ. θυγ. Α.Λ. που ανέπτυξε τις απόψεις της προφορικά ενώπιον μας με την παρουσία και του πληρεξουσίου δικηγόρου της Μ.Γ.

Αφού συνεκτιμήσαμε ότι ο αιτών πατέρας της ανήλικης έχει μόνιμη κατοικία στην... Σύρου επί της οδού..., εργάζεται από ετών με σταθερή εργασία ως οδηγός ασθενοφόρου στο Νοσοκομείο Σύρου, διαθέτει κατάλληλο και υποστηρικτικό οικογενειακό περίγυρο για την ανάληψη της επιμέλειας του προσώπου της ανήλικης θυγατέρας του Α. και μάλιστα προτίθεται να συνεισφέρει ιδιαίτερα σ` αυτό η αδελφή του Μ.P., παράλληλα δε διαπιστώσαμε ότι η ανήλικη Α. αισθάνεται ασφάλεια κατά την παραμονή της με τον πατέρα και το οικογενειακό του περιβάλλον και επιδεικνύει έντονη επιθυμία να ζήσει, να φοιτήσει στο σχολείο και να ενταχθεί στο κοινωνικό περιβάλλον της Ερμούπολης Σύρου.

Ενδεικτικό δε του ενδιαφέροντος του πατέρα για την ομαλή μαθησιακή πορεία της ανήλικης, αποτελεί και το γεγονός ότι από τις 29.1.2009 και εφεξής, οπότε η ανήλικη ευρίσκεται στη Σύρο και δεν δύναται να εγγραφεί κανονικά στο σχολείο, ενόψει του ότι η επιμέλεια του προσώπου της έχει ανατεθεί στη μητέρα της με την υπ` αριθμ. 136/1997 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου, ο πατέρας μερίμνησε έτσι ώστε κατόπιν συνεννοήσεως με τον Διευθυντή του Γυμνασίου Ερμούπολης η ανήλικη Α. να γίνει δεκτή τουλάχιστον για την παρακολούθηση των μαθημάτων, χωρίς βεβαίως το χρονικό αυτό διάστημα να προσμετράται ως κανονική φοίτηση.

Επειδή από τα προαναφερθέντα στοιχεία βασίμως πιθανολογείται ότι η Μ. θυγ. Α.Λ., μητέρα της ανήλικης Α.Ρ., ηλικίας σήμερα 14 ετών, παραβαίνει τα καθήκοντα που της επιβάλλει το λειτούργημα της για την επιμέλεια του προσώπου του ως άνω ανηλίκου τέκνου της ή -τουλάχιστον- δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί επαρκώς στο λειτούργημα αυτό, καθόσον φαίνεται να εμφανίζει σταθερά βίαιη συμπεριφορά σε βάρος της ανήλικης με αποτέλεσμα να γεννάται άμεσος κίνδυνος, μη δεκτικός αναβολής, όσον αφορά στην ψυχική υγεία της ανήλικης Α.Ρ.

Η πιθανολόγηση των παραπάνω δεν αναιρείται από τα διαλαμβανόμενα στο σκεπτικό της υπ` αριθμ. 1166/2005 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία δέχεται ότι η υπερβολική αυστηρότητα που επιδεικνύει η μητέρα προς τα ανήλικα τέκνα της και ιδίως προς την Α. και η οποία συνοδεύεται συχνά από "ξύλο", δεν υπερβαίνει τα όρια της μητρικής συμπεριφοράς και δεν εγγίζει παράλογες καταστάσεις κακοποίησης, αλλά εμπίπτει μέσα στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης διαπαιδαγώγησης σε παιδιά που ατακτούν ή δεν υπακούουν ή δεν διαβάζουν. Αντιθέτως εκτιμούμε ότι οι αντιλήψεις που εκφράζονται στο σκεπτικό της προαναφερθείσας απόφασης σχετικά με το ανεκτό -αν όχι επιβεβλημένο- της σωματικής τιμωρίας των ανηλίκων, αντιλήψεις οι οποίες σε κάθε περίπτωση απηχούν τις προσωπικές απόψεις της Δικαστού, τυγχάνουν πλέον αναχρονιστικές και δεν εναρμονίζονται ούτε με τις κρατούσες επιστημονικές αλλά ούτε και με τις δόκιμες σύγχρονες κοινωνικές θέσεις σχετικά με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Περαιτέρω δε αντίκεινται και στη ρητή διάταξη του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 1518 ΑΚ που προβλέπει ότι "Η λήψη σωφρονιστικών μέτρων επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτά είναι παιδαγωγικώς αναγκαία και δεν θίγουν την αξιοπτρέπεια του τέκνου".

Ηδη όμως το σκεπτικό της προαναφερθείσας απόφασης, η οποία σε κάθε περίπτωση εκδόθηκε πριν από τη δημοσίευση του Ν 3500/2006 "Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ 232 Α724.10.2006), αποδεικνύεται πλέον και ως μη σύννομο. Και τούτο, διότι από τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 2 και 4 του ως άνω Ν 3500/2006 συνάγεται ότι απαγορεύεται πλέον απολύτως κάθε μορφή άσκησης βίας, σωματικής και ψυχολογικής, ανεξαρτήτως βαθμού και εντάσεως, μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Ειδικά δε σε περίπτωση ασκήσεως σωματικής βίας σε βάρος ανηλίκου, ως μέσου σωφρονισμού στο πλαίσιο της διαπαιδαγώγησης και ανατροφής του, εφαρμόζεται το άρθρο 1532 ΑΚ, ήτοι η χρήση σωματικής βίας οποιουδήποτε βαθμού θεωρείται αναπόδραστα και μονοσήμαντα ως παράβαση των καθηκόντων που επιβάλονται από το λειτούργημα της επιμέλειας του προσώπου του ανηλίκου ή -τουλάχιστον- ως καταχρηστική άσκηση του λειτουργήματος αυτού, έτσι ώστε γεννάται αυτόματα δικαίωμα του άλλου γονέα, των πλησιέστερων συγγενών του τέκνου, του Εισαγγελέα αλλά και αυτεπαγγέλτως του Δικαστηρίου (άρθρο 1532 παρ. 1ΑΚ σε συνδυασμό με άθρα 747 παρ. 4, 748 παρ. 5 ΚΠολΔ και άρθρο 121 ΕισΝΑΚ, όπως το άρθρο 121 αντικαταστάθηκε από το άρθρο τέταρτο του Ν 3089/2002) να προσφύγουν στο Δικαστήριο και να ζητήσουν τη λήψη οποιουδήποτε πρόσφορου μέτρου, συνισταμένου οπωσδήποτε στην αφαίρεση της άσκησης της γονικής μέριμνας από τον μετερχόμενο τη σωματική βία γονέα.

Τέλος δε θα πρέπει να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με τα άρθρα 6 παρ. 1 και 17 παρ. 1 του Ν 3500/2006, τα εγκλήματα της σωματικής βλάβης κατά την έννοια του άρθρου 308 παρ. 1 εδ. α` του ΠΚ ή της προξενούμενης με συνεχή συμπεριφορά εντελώς ελαφρός κάκωσης,κατά την έννοια του εδ. β` του άρθρου 308 παρ. 1 του ΠΚ, τιμωρούνται αυτεπαγγέλτως και δη με ποινή φυλακίσεως τουλάχιστον ενός έτους και μέχρι πέντε ετών.

Για τους λόγους αυτούς. Αναθέτει προσωρινά και μέχρι την έκδοση αποφάσεως του Δικαστηρίου την επιμέλεια του προσώπου της ανήλικης Α.Ρ., που γεννήθηκε στις 11.5.1995, ηλικίας σήμερα 14 ετών περίπου, στον αιτούντα πατέρα της Γ.Ρ., δημόσιο υπάλληλο, κάτοικο ... Σύρου επί της οδού...

Διατάσσει την προσωρινή παραμονή, επιτήρηση, προστασία και διαμονή της ανήλικης Α.Ρ. στην οικία του πατέρα της Γ.Ρ. στη ... Σύρου μέχρι την έκδοση αποφάσεως του Δικαστηρίου, στο οποίο πρέπει να γίνει προσφυγή εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έκδοση της παρούσας Διατάξεως -Αποφάσεως ή μέχρι της εκδόσεως-τυχόν ενωρίτερα - προσωρινής διαταγής από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η από 12.2.2009 με γενικό αριθμό κατάθεσης 23776/9 και αριθμό κατάθεσης δικογράφου 1994/2009/13.2.2009 αίτηση της Μ.Λ., ατομικά και ως ασκούσας την επιμέλεια της ανήλικης κόρης της Α.Ρ., κατά του Γ.Ρ. για λήψη ασφαλιστικών μέτρων (προσωρινή διαταγή).