ΝΟΜΟΣ
2000 και 2001
Σχετικά Άρθρα
Άρθρα 6,7,8,10,11
Αντικείμενο
Άδειες
Αρμόδιο υπουργείο
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Θεματικά πεδία Διακήρυξη Πεκίνου
Δικαιώματα γυναικών Γυναίκες και οικονομία
Θεματικά κριτήρια (προηγούμενες συλλογές)
Απασχόληση-Επαγγελματική Κατάρτιση Εργαζόμενη μητέρα
Τομέας Πολιτικής
Απασχόληση
Τομέας COFOG
Κοινωνική προστασία Γενικά οικονο-μικά θέματα
Ωφελούμενοι - χρήστες
Επιχειρήσεις και εργοδοτικές οργανώσεις Συνδικαλιστικές οργανώσεις Σώματα επιθεωρητών εργασίας Γονείς

Άρθρο 6 - Ετήσια άδεια µε αποδοχές

Από 1.1.2000 εργαζόµενοι που έχουν συµπληρώσει υπηρεσία 10 ετών στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσία 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη και µε οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δικαιούνται άδεια 30 εργάσιµων ηµερών, αν εφαρµόζεται σύστηµα εξαήµερης εβδοµαδιαίας εργασίας ή 25 εργάσιµων ηµερών, αν εφαρµόζεται σύστηµα πενθήµερης εβδοµαδιαίας εργασίας.

 

Άρθρο 7 - Άδεια µητρότητας

Χορηγείται µία επιπλέον εβδοµάδα αδείας στις εργαζόµενες µετά τον τοκετό (άδεια λοχείας). Η συνολική διάρκεια της άδειας µητρότητας αναπροσαρµόζεται κατ' αυτόν τον τρόπο σε δέκα επτά (17) εβδοµάδες.  Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι ρυθµίσεις του άρθρου 7 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. του 1993.

Άρθρο 8 - Άδεια φροντίδας υιοθετηµένων παιδιών

Το δικαίωµα διακοπής της εργασίας ή καθυστερηµένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της µητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα των παιδιών σύµφωνα µε το άρθρο 9 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. του 1993, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιών ηλικίας έως έξι ετών.

Άρθρο 10 - Άδεια γάµου και γέννησης τέκνου

Η άδεια γάµου του άρθρου 6 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. του 1993 προσαυξάνεται σε έξι (6) εργάσιµες ηµέρες για όσους εργάζονται εξαήµερο και παραµένει σε πέντε (5) εργάσιµες ηµέρες για όσους εργάζονται πενθήµερο.

Σε περίπτωση γέννησης παιδιού ο πατέρας δικαιούται δύο (2) ηµέρες άδεια µε αποδοχές.

Άρθρο 11 - Άδεια για ασθένεια εξαρτώµενων µελών

Η άδεια του άρθρου 7 του Ν.1483/84 σε περίπτωση ασθένειας εξαρτώµενων παιδιών καθορίζεται σε 12 εργάσιµες ηµέρες κατ' έτος, εφόσον ο/η εργαζόµενος/η έχει τρία παιδιά και πάνω.