ΝΟΜΟΣ
2620
Έτος
1953
ΦΕΚ
Α ' 269
Σχετικά Άρθρα
Όλο το κείμενο
Αντικείμενο
Πολιτικά δικαιώματα των γυναικών
Αρμόδιο υπουργείο
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θεματικά πεδία Διακήρυξη Πεκίνου
Δικαιώματα Γυναικών
Θεματικά κριτήρια (προηγούμενες συλλογές)
Γενικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την προώθηση της ισότητας
Τομέας Πολιτικής
Δικαιοσύνη
Τομέας COFOG
Κοινωνική προστασία
Ωφελούμενοι - χρήστες
Άνδρες και γυναίκες που αντιμετωπίζουν διακρισεις

Έχοντες υπόψη τας διατάξεις του άρθρου 35 του Συντάγματος και την από 4 Σεπτεμβρίου 1953 σύμφωνον γνώμην της κατά την παράγραφον 2 του αυτού άρθρου 35 Ειδικής Επιτροπής εκ Βουλευτών, προτάσει του Ημετέρου Υπουργικού Συμβουλίου, απεφασίσαμεν και διατάσσομεν : 

 

Άρθρον μόνον

Κυρούται και έχει πλήρη και νόμιμον ισχύν, η εν Νέα Υόρκη υπογραφείσα την 1ην Απριλίου 1953 Σύμβασις περί Πολιτικών Δικαιωμάτων της Γυναικός. Η ισχύς δια την Ελλάδα της εν λόγω πράξεως ής τα κείμενα έπονται εν γαλλικώ πρωτοτύπω και εν μεταφράσει εις την ελληνικήν, άρχεται, συμφώνως προς το 6ον άρθρον αυτής, την 90ην ημέραν μετά την ημερομηνίαν της καταθέσεως του έκτου οργάνου κυρώσεως ή προσχωρήσεως.

ΣΥΜΒΑΣΙΣ

ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΣ 

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη:

Προτιθέμενα να θέσωσιν εις εφαρμογήν την εις τον Χάρτην των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβανομένην αρχήν της ισότητος δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών,

Αναγνωρίζοντα ότι έκαστος κέκτηται το δικαίωμα να λαμβάνη μέρος εις την διακυβέρνησιν της χώρας του απ’ ευθείας ή μέσω αντιπροσώπων ελευθέρως εκλεγομένων, ως και το δικαίωμα του καταλαμβάνειν, επ’ ίσοις όροις δημόσια λειτουργήματα εις την χώραν αυτού, εν τη επιθυμία των δε όπως εξισώσωσι το καθεστώς των ανδρών και το των γυναικών ως προς την απόλαυσιν και την άσκησιν πολιτικών δικαιωμάτων, συμφώνως προς τας διατάξεις του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών και την Παγκόσμιον Δήλωσιν των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αποφασίσαντα όπως, επί τω τέλει τούτω, συνάψωσι Σύμβασιν, συνωμολόγησαν τας κάτωθι διατάξεις: 

Άρθρον 1

Αι γυναίκες θα δικαιούνται να εκλέγουν εις απάσας τας εκλογάς επί ίσοις όροις με τους άνδρας, άνευ ουδεμιάς διακρίσεως.

Άρθρον 2

Αι γυναίκες θα δικαιούνται να εκλέγωνται εις άπαντα τα δημόσια εκλεγόμενα σώματα, τα καθοριζόμενα υπό του εθνικού δικαίου, επί ίσοις όροις με τους άνδρας, άνευ ουδεμιάς διακρίσεως.

Άρθρον 3

Αι γυναίκες θα δικαιούνται να διορίζονται εις δημοσίας θέσεις και να ασκώσιν άπαντα τα δημόσια λειτουργήματα, τα καθοριζόμενα υπό του εθνικού δικαίου, επί ίσοις όροις με τους άνδρας, άνευ ουδεμιάς διακρίσεως.

Άρθρον 4

  1. Η Σύμβασις αύτη θα είναι ανοικτή προς υπογραφήν εις οιονδήποτε μέλος των Ηνωμένων Εθνών ή οιονδήποτε έτερον Κράτος, προς το οποίον απηυθύνθη σχετική πρόσκλησις της Γενικής Συνελεύσεως.
  2. Η Σύμβασις αύτη θέλει κυρωθή και τα όργανα της κυρώσεως θέλουν κατατεθή παρά τω Γενικώ Γραμματεί των Ηνωμένων Εθνών.

Άρθρον 5

  1. Η Σύμβασις αύτη θα είναι ανοικτή προς προσχώρησιν εις άπαντα τα Κράτη, τα αναφερόμενα εις το εδάφιον 1 του άρθρου 4.
  2. Η προσχώρησις θα συντελήται δια καταθέσεως του οργάνου προσχωρήσεως παρά τω Γενικώ Γραμματεί των Ηνωμένων Εθνών.

Άρθρον 6

  1. Η Σύμβασις αύτη θέλει τεθή εν ισχύι την 90ην ημέραν μετά την ημερομηνίαν της καταθέσεως του έκτου οργάνου κυρώσεως ή προσχωρήσεως.
  2. Δι’ έκαστον Κράτος, κυρούν ή προσχωρούν εις την Σύμβασιν μετά την κατάθεσιν του έκτου οργάνου κυρώσεως ή προσχωρήσεως, η Σύμβασις θέλει τεθή εν ισχύει την 90ην ημέραν από της καταθέσεως υπό του Κράτους τούτου του οργάνου κυρώσεως ή προσχωρήσεως αυτού.

Άρθρον 7

Εάν κατά την στιγμήν της υπογραφής, της κυρώσεως ή της προσχωρήσεως Κράτος τι διατυπώση επιφύλαξιν σχετικήν προς οιονδήποτε εκ των άρθρων της Συμβάσεως ταύτης, ο Γενικός Γραμματεύς θέλει ανακοινώση το κείμενον της επιφυλάξεως εις άπαντα τα Κράτη τα οποία τυγχάνουν, ή δύνανται να καταστούν, συμβαλλόμενα μέρη εις την Σύμβασιν. Οιονδήποτε Κράτος, έχον αντιρρήσεις ως προς την επιφύλαξιν δύναται εντός διαστήματος 90 ημερών από της ημερομηνίας της εν λόγω ανακοινώσεως (ή κατά την ημέραν καθ’ ην θα καταστή συμβαλλόμενον μέρος εις την Σύμβασιν), να γνωστοποιήση εις τον Γενικόν Γραμματέα ότι δεν αποδέχεται αυτήν. Εν τοιαύτη περιπτώσει, η Σύμβασις δεν θέλει ισχύση μεταξύ του Κράτους τούτου και του Κράτους του διατυπούντος την επιφύλαξιν.

Άρθρον 8

  1. Οιονδήποτε Κράτος δύναται να καταγγείλη την Σύμβασιν δι’ εγγράφου ανακοινώσεως εις τον Γενικόν Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η καταγγελία θα επιφέρη αποτέλεσμα εν έτος μετά την ημερομηνίαν της υπό του Γενικού Γραμματέως λήψεως της ανακοινώσεως.
  2. Η Σύμβασις αύτη θα παύση ισχύουσα από της ημερομηνίας καθ’ ην θα καταστή αποτελεσματική καταγγελία τις μειούσα τον αριθμόν των συμβαλλομένων μερών εις ολιγώτερα των 6.

Άρθρον 9

Οιαδήποτε διαφορά, ήτις ήθελε γεννηθή μεταξύ δύο ή περισσότερων συμβαλλομένων Κρατών αναφορικώς προς την ερμηνείαν ή την εφαρμογήν της εν λόγω Συμβάσεως και ήτις δεν ήθελε κανονισθή δια διαπραγματεύσεων, θα παραπέμπηται, αιτήσει παντός ενδιαφερομένου εις την διαφοράν μέρους, εις το Διεθνές Δικαστήριον, ίνα τούτο αποφανθή επ’ αυτής, εκτός εάν επέλθη συμφωνία επί άλλου τρόπου διακανονισμού.

Άρθρον 10

Ο Γενικός Γραμματεύς των Ηνωμένων Εθνών θα ανακοινοί εις άπαντα τα Μέλη των Ηνωμένων Εθνών και τα αναφερόμενα εις το εδάφιον 1 του άρθρου 4 της παρούσης Συμβάσεως Κράτη μη μέλη, τα κάτωθι:

α) Τας υπογραφάς, και τα όργανα κυρώσεως, τα κατατιθέμενα παρ’ αυτώ συμφώνως προς το άρθρον 4.

β) Τα όργανα προσχωρήσεως, τα κατατιθέμενα παρ’ αυτώ συμφώνως προς το άρθρον 5.

γ) Την ημερομηνίαν καθ’ ην η Σύμβασις αύτης τίθεται εν ισχύει, συμφώνως προς το άρθρον 6.

δ) Τας γνωστοποιήσεις και ανακοινώσεις, τας ληφθείσας υπ’ αυτού συμφώνως προς το άρθρον 7.

ε) Τας ανακοινώσεις καταγγελίας, τας ληφθείσας υπ’ αυτού συμφώνως προς το εδάφιον 1 του άρθρου 9.

στ) Την εκπνοήν της Συμβάσεως, συμφώνως προς το εδάφιον 2 του άρθρου 9.

Άρθρον 11

  1. Η Σύμβασις αύτη, ης τα κείμενα εις την Κινεζικήν, Αγγλικήν, Γαλλικήν, Ρωσσικήν και Ισπανικήν τυγχάνουν εξ ίσου αυθεντικά, θέλει κατατεθή εις τα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών.
  2. Ο Γενικός Γραμματεύς των Ηνωμένων Εθνών θέλει διαβιβάση κεκυρωμένον αντίγραφον αυτής εις άπαντα τα Μέλη των Ηνωμένων Εθνών και εις τα Κράτη μη μέλη, τα αναφερόμενα εις το εδάφιον 1 του άρθρου 4.

Εις πίστωσιν των ανωτέρω οι υπογεγραμμένοι δεόντως εξουσιοδοτημένοι υπό των οικείων αυτών Κυβερνήσεων υπέγραψαν την παρούσαν Σύμβασιν, ήτις ηνοίχθη προς υπογραφήν εν Νέα Υόρκη τη 31 Μαρτίου 1953.